Kékkoronás amazon (Amazona ventralis)


A kékhomlokú amazon (Amazona ventralis) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az újvilágipapagáj-formák (Arinae) alcsaládjába tartozó faj.

Madár éneke


Elterjedése:
A Karib-térségben Hispaniola szigetén endemikus faj. A szigeten osztozó mindkét ország, Haiti és a Dominikai Köztársaság területén is honos. Hispaniola főszigete mellett őshonos néhány kisebb környékbeli szigeten, így Grande Cayemite, Gonâve, Beata és Saona szigetén is.
Ezeken kívül betelepített populációi vannak Puerto Rico és az Amerikai Virgin-szigetek közül St. Croix és St. Thomas szigetén is.

Leírása:
Testhossza 28-31 centiméter, testtömege 250 gramm. Tollazata nagy részben zöld színű, fehér homloka és kék koronája van. Barna szeme körül, fehér gyűrűt visel.

Egyéb információk:

Korábban Hispaniola szigetén általánosan elterjedt és gyakori faj volt. A 20. században azonban állományai csökkenésnek indultak. A fő tényező a mezőgazdasági célú erdőirtás, mely eltüntette a partvidéki részekről a madár élőhelyét jelentő erdőket.
Az 1930'-as évekre a sziget középső részén húzódó hegyvidéki erdőkbe húzódott vissza, amelyekben helyenként, főleg a védett területeken ma is elég gyakori faj. A sziget többi részén viszont ritka, inkább csak kóborlóként tűnik fel.
A Puerto Ricó-i betelepített populáció néhány száz egyedet számlál, de stabil és növekvő tendenciát mutat.

 
 

Kereső


Login Form