Bemutatkozás

  A győri szervezett madarászat története

Az első díszmadártenyésztéssel foglalkozó tömörülés az 1. sz. Győri Díszmadár Szakkör volt, amely sok tag-, székhely- és vezetőcserét ért meg 2005-ös feloszlásáig. Ez a feloszlás nem volt túl békés, sem túl igazságos...

Néhányan azonban, egy maroknyi madarász úgy véltük, Győr nem maradhat díszmadaras szervezet nélkül, így 2005. április 26.-án megalapítottuk az Újvárosi Művelődési Ház Díszmadár Szakkörét.  A Szakkör tisztségviselői: Bóka József elnök, Herczeg Zoltán titkár, Dérné Kulcsár Szilvia gazdasági vezető, akit kilépése után Fekete Mária váltott fel. A Művelődési Ház sokban támogatta törekvéseinket, a Házban tartottuk rendezvényeinket, helyet biztosítottak eszközeink számára is és nagy örömmel fogadtak bennünket.

Ebben a felállásban 7 rendezvényt tartottunk: 2005-től 2008-ig minden évben egy hagyományos Díszmadár Bemutatót. 2005-ben egy kisebb bemutatót a Madarak és Fák Napja alkalmából, melyet a környékbeli iskolák diákjai ingyen, rendhagyó biológiaóra keretében látogathattak. 2006-ban a madárinfluenza körüli bizonytalanság miatt csak rendes évi bemutatónkat tudtuk megtartani, ezt is a szokottnál későbbi, októberi időpontban. 2007-ben a győri Fressnapf áruház felkérése áruházukban tartottunk egy ingyenes bemutatót. 2008-ban sikerült elérnünk, hogy a győri Megyeháza aulájában is rendezhessünk egy bemutatót. Ezzel az volt a célunk, hogy a Művelődési Háznál frekventáltabb helyen lévő Megyeházába több látogató érkezik, így sikeresebben ismertethetjük meg magunkat a győriekkel. A rendezvényt 2009-ben is megismételtük.

2009-ben merült fel első ízben az igény arra, hogy kiállításunkon bírálatot is tartsunk, ezt az első évben Lengyel Tibor végezte.

2008-ban került szóba Szakkörünk bejegyzett egyesületté való alakítása. Erre 2009 júniusi alakuló közgyűlésünkön került sor, innentől használjuk az Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztő Egyesület nevet. Tagjai vagyunk a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetségének is, MDOSZ H26 törzsszámmal.

2009-ben merült fel első ízben az igény arra, hogy kiállításunkon bírálatot is tartsunk, ezt az első évben Lengyel Tibor végezte.

2010-ben az IDRE bíró tanoncai vizsgáztak a kiállításunk bírálata alkalmával, a bírálatot és a vizsgáztatást a papagájoknál Gergácz Imre, a kanáriknál Pákozdi Károly és az egzótáknál Eszteró Lajos végezte.

2010-ben az Újvárosi Művelődési Ház bővítésen esett át, egy szép, emeletes épületszárnnyal bővült, így búcsút vehettünk az előző években használt nagy méretű rendezvény sátortól, melyet mindig az udvaron állítottunk fel. Ebben az évben első ízben minden madár az épületben kapott helyet, megfelelve annak az igénynek, hogy az egzóták és kanárik ne a papagájokkal és egyéb röpdés madarakkal kerüljenek egy helyre. Az új épület emeletén egy szép, világos, tágas teremben kerültek elhelyezésre a kalitkás madarak, amely a bírók dolgát is megkönnyített. Ebben az évben 50 db új, hófehér standard kalitkával és jó néhány új röpdével gyarapodott eszköz készletünk. A régi drótkalitkáink továbbra is használatban maradtak.

Ebben az évben került sor első ízben a Madarásznap elnevezésű egynapos szakmai továbbképzésünkre tenyésztők és madártartók részére, ez azóta is évi 2-4 előadásnappal folytatódik.

2011-ben újabb 50 db kalitkát készíttettünk, ami sajnos a kiállításig nem érkezett meg. A díszmadár kiállítást  családi nappá bővítettük, mellette rajzpályázatot is rendeztünk, melyre a nevezési határidő lejártáig közel 600 pályamű érkezett nagy meglepetésünkre, ezeket a kiállítás helyszínén tekinthették meg a látogatók. Az udvaron ugrálóvár, fajátékok és póni várta a gyerekeket. Ebben az évben a bírálatot a papagájoknál Gergácz Imre, a kanáriknál, egzótáknál pedig Pákozdi Károly végezte.

Az idei év tavaszán megalkottuk szabályzatainkat, hogy megint egy kicsit előre lépjünk szakmailag. Elkészült a Szervezeti és Működési Szabályzatunk, Kiállítási és Versenyszabályzatunk, valamint Értékelési Szabályzatunk, mellyel tulajdonképpen megalapítottuk az Arrabona Mestertenyésztő címet. Ez egy 5 fokozatú szakmai elismerés tagjaink számára.

2012. nyarán újabb tetszetős, hófehér standard kalitka készült. Kállításunk ismét 3 napos eseményként került megrendezésre. A programot a vasárnapi nap solymászbemutató, ragadozómadár simogatás is színesítette. Vendégünk volt az első hazánkban sikeresen szaporított fehérfarkcsíkú lóri. A bírálatot Fülöp János (papagáj, egyéb kategória), Ács György (kanári) és Kertész Dezső (egzóták) végezték.

 

Az idei évben nagyon sok további tervünk van, minden hónap utolsó keddjén 18 órakor összejövünk törzshelyünkön, az Újvárosi művelődési házban, ahol minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Egyesületünk jelenlegi vezetősége:

Fekete Mária – elnök
Kelemen Milán – alelnök

Kereső


Login Form