Coturnix Adansonii - Kék fürj


Előfordulása gondozott kertekben, parkokban, vizes élőhelyek közelében, a réteken nedves erdők mellett, továbbá a mocsaras helyeken. Ezek a madarak nem csak a sík síkságot kedvelik, a jó hegymászó képességének köszönhetően, különböző magasságban, maximum 1800 méterig megtaláljuk.

Élőhelye, csak afrikai kontinens egyenlítőtől délre eső szavannás területén, elsősorban a Mashonaland fennsík Zimbabwe és Mozambik részein. Kinézete nagyon hasonlít a kínai törpe fürjhez de a hasonlóság a mellén van. A kakas kék fürj melle csak kék színű.A kék fürj a coturnix fajban a létező legkisebb madár súlya mindössze 43-47 g. de régióként a mérete változik.

 

 

 

Az alábbi képen látható a különbség. kinai törpefürj páros a baloldalon, a kék fürj páros a jobb oldalon.

Költési időszak decembertől áprilisig tart. A fészek egy sekélyen kikapart gödröcske, kibélelve fűvel, és azt elrejtve a csomó fűben. 3-9 tojást 16 nap alatt költi ki. A tojás színe olajbogyó és barna keveréke. A kakas minden támogatást megad még a csibék nevelésében is. A csibéket 4 hétig nevelik, majd sorsukra hagyják. Ha a csibék a kikelés napjától 4 héten belül, a levegő hőmérséklete 20°C fok alá esik , elpusztulnak.

A kék fürj étrendjén apró magvak, zsenge növényi hajtások, rovarok és termeszek és puhatestűek.

 
 

Kereső


Login Form