Coturnix delegorguel - Harlequin fürj

Súly - 57-71g Életkor - akár 5 év Tojás mennyisége a fészekben - 3-9 tojás Kelési idő - 15-18 nap 37,6 °C Vadonban nagy csoportban élnek, fészkelési időben párt alkotnak. Tenyészetben legjobb párban tartani mert a kakasok agresszívek. Ivarérettség - 12-14 hét Párzási idő - október-március Előfordulása - afrikai kontinens déli része.


Madár éneke klikk ide

 

3 alfaja ismert

Coturnix Delegorguei Delegorguei

Coturnix Delegorguei Histrionica

Coturnix Delegorguei Arabica

 

 

Gyakran előfordul a nyílt legelőkön, a vizes élőhelyeken, és szavannákon ahol sok fa és bokor van. Alkalmanként a megművelt földeken is meglátogatja. 1500 méter tengerszint feletti magasságig. 60-20 fős csoportokban, és gyakran a tél elől menekülő európai fürjjel verődnek össze. A szaporodási időszakban, a fészkelési szokások megegyeznek az európai fürjjel.

 

Fürj általában monogám, de néha két tojó rak tojást ugyan abba az egy fészekbe. A fészek egy sekély mélyedésben bélelt fű, és azt gyakran borítja kupola. A tojó egyedül gondoskodik a fészekről. Egy tojó átlagosan 5 tokást, 14-18nap alatt költi ki. De ha több tojója van a kakasnak akár 22 tojás is van a fészekben. A tojás krémszínű alapon, lilás-barna folt színű. A tojás megjelenése durvább, mint az európai fürj tojása. Egy évben, csak egyszer költ. A kakas részt vesz a csibék gondozásában és védelemében.

 

Étrendjük jelentős százalékban gerinctelent, szöcskét, bogarat, hangyákat és termeszek és lárvákat tartalmaz. Kicsi rákféléket is elfogyasztanak. A magokat, a fiatal növényi hajtásokat és levelekat csak kis százalékban, és kiegészítőként fogyasszák.

 
 

Kereső


Login Form