Coturnix Chinensis - Kínai törpe fürj

 

Dél-kelet Ázsiában, Óceánia nyugati részén és Ausztráliában őshonos. A leghosszabb mérete 12-15cm, tömege 31-41gramm. Világszerte fogságban is tartott kedvenc és tartják papagájok és díszgalambok társaságában.

 

 A kínai fürj rendszeresen előfordul a réteken, a bozótosban, a rizsföldeken, a víz part menti vizes élőhelyek közelében, a cserjésekben, és a patakok és vizes élőhelyek mentén a buja növényzetben, és páfrányokban. Elsősorban a síkságokon tartózkodik szívesebben, de megtalálható 2000 méter magasságban is.

 

 

 

 

A kínai fürj monogám madár, és szoros kötelék van egymás közt. A fészeképítésben mindkét fél kiveszi a részét  A fészek jól el van rejtve egy csomó nádasban, és gazban. 4-8 tojását 18-19 napig költi. A tojás színe barna, rozsdabarna vagy vörösesbarna. A legjobb évszakban, kétszer is költ. A fürjek a nyolcadik héttől önálló életet élnek. A szaporodási időszak függ csapadék mértékétől, és idejétől.

 

 

A kínai fürj főként növényevő. Étrendje elsősorban magokból áll.Azonban ritkán, elfogyassza a rovarokat és kisebb gerincteleneket is.

 

9 alfaja ismert

Coturnix chinensis Chinensis

Coturnix chinensis Colletti

Coturnix chinensis Lepida

Coturnix chinensis lineata

Coturnix chinensis Novaeguineae

Coturnix chinensis Palmeri

Coturnix chinensis Papuensis

Coturnix chinensis Trinkutensis

Coturnix chinensis Victoriae

 

 

 

 

 

 

képek: http://www.bai.com.ch

Kereső


Login Form