Coturnix Coturnix - Europai fürj

 

 Madár éneke klikk ide

Mindenütt rendes költöző madár, s vonulás közben egész Afrikát, illetve Ázsia déli részét átvándorolja. Egyes példányok mintha az egész éven át vonuláson lennének, másrészt az otthonukban költő fürjek sem egyszerre hagyják el otthonukat. Egyesek már augusztus végén megjelennek Egyiptomban, míg a többség, szeptemberben ér oda. Holott ebben a hónapban Közép-Európában még költő fürjekkel, avagy pelyhes csibékkel bőven találkozhatunk.

 

 

Nyári tartózkodásra legszívesebben a gabonatermő sík vidékeket választják. A magas hegységeket kerülik, s már a dombos vidéken sem tanyáznak oly nagy mennyiségben, mint az alföldeken. Megfigyelték, hogy Kaukázusban függőlegesen addig terjed, ameddig árpát termesztenek, így pl. Dagesztán körül egyes helyeken 2400 méter magasságban is előfordul. Jibiani község mellett a Jugur forrásvidékénél, július elején 2200 méter magasságban, gleccser közelléte folytán, a hideg éjszakában, már a kora hajnali órákban hallatta pitypalattyolását. A vizenyős vidéket éppen úgy kerüli, mint a nagy magasságokat s ezért mocsarakban és ingoványokban sehol sem található. Megérkezése után a búza- és rozstáblákat szállja meg, később már nem annyira válogatós, de mégis szabálynak vehetjük azt, hogy ott, ahol gabonaféléket nem termesztenek, csak, mint átvonulókat észlelhetjük.

 

Táplálékát a legkülönfélébb magvak, levélcsücskök vagy levélkék, rügyek, s ugyanoly mértékben különféle rovarok alkotják. Emésztésük elősegítésére gyakran esznek apró kavicsot. Vizet is isznak, szomjuk oltására elég a leveleken felgyülemlett harmat is, ezért csak ritkán keresnek fel bizonyos meghatározott ivóhelyeket.

A fürj földön fészkel. Egy évben kétszer üli meg 7-8 tojását, amit 18 napig költ ki. A csibék a kikelés napjától fészekhagyók lesznek.


Magyarországon szigorúan védett!

 

 

 
 

 

 

Kereső


Login Form