Erckel frankolin (Francolinus erckelii)

Erckel frankolin (Francolinus erckelii) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) tartozó faj.

Madár éneke

Egy alfaja ismert Szudánban, ez világosabb a törzsalaknál. Eritrea, Etiópia és Szudán hegyvidéki területein él.1957-től, sikeres betelepítésnek köszönhetően, Hawaii-szigeteken is előfordul.

Erckel frankolin egyike a legnagyobb testű frankolinoknak. A kakasok testtömege az 1 kg-ot is meghaladja, a tyúkok kicsit kisebbek. Egyszerű színezetű, nem túl feltűnő, de szép mintázatú madár. Csőre fekete. Fejtetője gesztenyebarna, a homlok és a szemek környéke fekete, szivárványhártyája barna. A toroktájék fehér, a begytájék és a madár hasa szürke alapon barnán pettyezett. Felülnézetben sötétebb színű, szürkésbarna alapon rozsdavörös csíkozású. Lábai sárgák, rajtuk a kakasokon az ivarérésig 2 nagyméretű sarkantyú fejlődik ki, ez a tyúkon hiányzik. A kakasok kicsit nagyobbak, más különbség nincs a két ivar között. A fiatalok színezete hasonló, csak tompább.

 

Előfordul füves-bozótos lejtőkön, gyakran meglátogatja a szomszédos mezőgazdasági területeket, és ott a kihulló gabonamagvakat fogyasztja. Táplálékát a magvak mellett zöldfélék, rügyek, gyümölcsök, rovarok alkotják.
Nem szívesen repül, ha megzavarják, hegynek felfelé futva próbál a bokrok közt menedéket keresni. Élőhelyén még nem ritka madár, de állománya folyamatosan fogyatkozik, főleg az erdőirtások miatt.

 

Tojásait földön költi ki. Csibéi kikelés napján fészekhagyók.

 
 

Kereső


Login Form