Gyöngyösnyakú gerle (Streptopelia chinensis)

A gyöngyösnyakú gerle (Streptopelia chinensis) a madarak (Aves) osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjéhez, ezen belül a galambfélék (Columbidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése:
Banglades, Bhután, Brunei, Kambodzsa, Kína, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Srí Lanka, Thaiföld, Kelet-Timor és Vietnam nyílt erdeiben és mezőgazdasági területein honos. Az Amerikai Virgin-szigetek területéről már eltűnt. Betelepítették Ausztrália, a Fidzsi-szigetek, Mauritius, Mexikó, Új-Kaledónia, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és az USA területére. Ritka, kóborló Afganisztánban és a Maldív-szigeteken.

Alfajai:
Streptopelia chinensis suratensis
Streptopelia chinensis chinensis
Streptopelia chinensis tigrina

Leírása:
A faj egy viszonylag vékony testfelépítésű hosszú farokkal rendelkező galamb. Testhossza 28–32 centiméter. A háta, szárnya és farka halvány barna és foltos. A feje és a hasa rózsaszín halványszürkével árnyékolva. Nyakán egy fekete folt van fehér foltokkal. Lába piros. A nemek hasonlóak, a fiatal madaraknak hiányzik a fekete folt a nyakról.

 


Viselkedése:
Tápláléka magvakból, rovarokból és más növényekből áll. Táplálkozni a földön szokott. Egyedül vagy párban figyelhető meg.
Szaporodási időszaka Dél-Ausztráliában szeptembertől januárig tart, északon őszre esik. Botokból álló fészkét fára építi, fészekalja 2 fehér tojásból áll.

 

 

 

 

 

 

 

kép


bnsullivanphoto.blogspot.com

Kereső


Login Form