Pálmagerle (Streptopelia senegalensis)

A pálmagerle (Streptopelia senegalensis) a madarak (Aves) osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjéhez, ezen belül a galambfélék (Columbidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése:
Afrikától kezdve Közép-Keleten át egészen Pakisztánig, Afganisztánig, Indiáig, Kínáig és Oroszország területéig megtalálható. Törökország és a Balkán felé is terjed. Ausztrália nyugati részére sikeresen betelepítették. Észak-Afrikában az állomány száma növekszik.

Alfajai:
pálmagerle Streptopelia senegalensis senegalensis - Szenegáltól keletre Etiópiáig, az Arab-félsziget nyugati része és Törökország. Ezt az alfajt telepítették be Ausztráliába.
Streptopelia senegalensis divergens - Botswana
egyiptomi pálmagerle Streptopelia senegalensis aegyptiaca - Egyiptom, a Nílus deltájától délre Wadi Halfáig
észak-afrikai pálmagerle Streptopelia senegalensis phoenicophila - Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia
szokotrai pálmagerle Streptopelia senegalensis sokotrae - Szokotra szigete
Streptopelia senegalensis cambayensis - az Arab-félsziget keleti része, Irán, India és Közép-Ázsia
Streptopelia senegalensis ermanni - Irán
Streptopelia senegalensis kirmanensis - Irán

Leírása:
A pálmagerle hossza 25–27 centiméter, szárnyfesztávolsága 40–45 centiméter és testtömege 80–120 gramm. Tollazata felül túlnyomórészt vörösesbarna, alul krémszínű. A sötét kézevező és a kékesszürke evezőtollak különösen röptében láthatók jól. A hosszú farok sötét külső kormánytollainak vége fehér. A hím pompásabb színezetű és nagyobb, mint a tojó. Feje és torka ibolyakékek, a csőr viszonylag hosszú, fekete, a sötétbarna szemen rózsaszín szemhéj van. A nyak két oldalán fekete és barna foltok alkotta finom gyűrű található.

 


Viselkedése:
Helyben marad, nem vándorol. Gyakran párban vagy rajokban él, és tartós párkapcsolat jellemzi. Tápláléka magok, gyümölcsök és rovarok. Akár 6 évet is élhet.
A pálmagerle ivarérettségét egyéves korában éri el. A költési időszak helyenként eltérő. Évente akár ötször is költ. Egy fészekaljban rendszerint két sima, fehéren csillogó tojás van, ezeken mindkét szülő 12–14 napig kotlik. Az első táplálék, amit a fiókák kapnak, a begytej. A fiatal madarak 14–17 nap után repülnek ki.

 

 

 

 

kép

www.naturfoto.cz

Kereső


Login Form