Gyémántgalamb (Geopelia cuneata)

 

Madár éneke

Osztály: madarak

Rend: galambalkatúak (Columbiformes)

Család: Galambfélék (Columbidae)

 

Elterjedése: Ausztráliában őshonos, Puerto Rico-ban betelepített faj. A bokros, cserjés területeket részesíti előnyben, fészkét vesszőkből bokrokra, fákra készíti. 2 fehér színű tojást tojik, ezek 14 napra kelnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leírása: Testhossza 20 centiméter. Feje és mellrésze kékesszürke, barna szárnyain gyöngyszerű fehér pöttyöket visel. Vörös szemgyűrűje van, a hímeké kicsit nagyobb, ez a két nem közötti különbség, a szemgyűrű erőssége a tartástól is függ, a szabadban, napos helyen tartott egyedeké sokkal erősebb, mint a zárt helyen, közvetlen napfénnyel nem érintkező madaraké.


 

 

 

 

 

 

 

A vad szín mellett ma már számtalan színváltozatát kitenyésztették a fehértől a tarkán keresztül a brillant (piros szem, egészen világos tollazat) egyedekig.

 

A természetben magvakkal, rügyekkel táplálkozik, a fogságban tartott egyedek apró magvakból álló magkeveréket fogyasztanak, egyes madarak a zöldet, főtt tojást is szívesen fogadják.

A fiókák 14-21 napos korban hagyják el a fészket, a szülők még utána is táplálják őket. Amikor a hím elkezdi hajtani a kicsiket, azonnal vegyük ki őket.

Kolóniás tartás esetén hajlamosak  kiverni egymást a fészekből, illetve a hímek verekedni, valamint több tojó ugyanazt a fészket szeretné használni, így a fiókákat agyon nyomhatják.

Részletek itt

 

 

A gyémántgalambnak szüksége van a magokon kívül ásványi anyagra, kagylóőrleményre/apró kavicsokra az emésztés elősegítéséhez.

Alapvetően kedves, félénk, csendes madarak, takarással télen is tarthatók kinti röpdében.

 
 

Kereső


Login Form