Borókavágó (Mycerobas carnipes)


A borókavágó (Mycerobas carnipes) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Alfajai:
Mycerobas carnipes carnipes (Hodgson, 1836)
Mycerobas carnipes merzbacheri Schalow, 1908
Mycerobas carnipes speculigerus (Brandt, 1841)

Elterjedése:
Afganisztán, Bhután, Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán.

Előfordulása 2700-4000 méter magasságban. Télre Himalája déli részére vonulnak le. Megtaláljuk cserjésben, fenyvesekben, lombhullató erdők mélyén. Alacsonyabb magasságban Rhododendron, és más cserjés aljnövényzetei közt találjuk meg.


Étrendjük diéta jellegű; kedvencük a som és randia (Pakisztánban előforduló bogyós növény), továbbá diófélék, borókabogyó, lágyszárú növényként sóska.

Költési időszak május. Fészket 2 és 20 méter magasság között találjuk meg. A fészek anyaga fű, levél, és boróka kéreg. A csészeformájú fészekben 2-3db zöld alapon szürke foltokkal és néha lila kísérő színekkel a tojó a tojásokat 15 napig költi ki. A kikelt fiókák nevelésben a him is kiveszi részét. Huszadik napon a felcseperedett fiókák önálló életet élnek.

 

 

 

 

 

 

 

Kereső


Login Form