Erdei hópinty (Leucosticte nemoricola)

Az erdei hópinty (Leucosticte nemoricola) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe a pintyfélék (Fringillidae) családjába és a Carduelinae alcsaládjába tartozó faj.

Alfajai:
Leucosticte nemoricola altaica (Eversmann, 1848) - Nepál északi, Tibet dél és délkeleti, és Kína Ttchimando és Szecsuán nyugati régiójában
Leucosticte nemoricola nemoricola (Hodgson, 1836) - Afganisztán északi és keleti, Pakisztán északi, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, orosz és kinai Turkesztán területen.

Madarak előfordulása nyáron közel az ember lakta területen kívűlre, télre a településen belülre húzódnak be. Sziklás és kavicsos területet keresi, ahol parlagon állnak bokrok és más gyomtársulások.

Életterüket egy állattal mormotával osztja meg. Mivel mormota növény és magevő, sokszor pinty segítségével ér el növényi hajtásokat illetve magokat. Cserében megüresedett mormota lakot  és a veszély elleni jelzést kapja a pinty. Fészek 65cm mélyen mormota által visszamaradt fészekanyagban 3-4 fehér tojással. Jó évszak esetén július végén megismételheti a költést.

Étrendjük a lágyszárú növények magjai (üröm, pitypang), gabonamagvak vagy fiatal hajtásai, és rovarok.

 

 

 

 

 

 

 

Kereső


Login Form