Dominikánus vida (Vidua macroura)

A dominikánus vida  (Vidua macroura) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, azon belül a vidafélék(Viduidae) családjába tartozó faj.

A Szaharától délre szinte egész Afrikában elterjedt faj.

Madár éneke

Elsősorban a szavannákon élő faj, de előfordul magas fűvel benőtt eredi tisztásokon, mezőgazdasági területeken, sőt falvak környékén is.

Képek a madárról

Testhossza 12-13 centiméter. A nászruhás hím középső faroktollai nagyon nagy mértékben megnyúlnak, messze túlnyúlnak a rövid farkon. Testhossza így a 34 centimétert is elérheti. A hím a nászidőszak során jellegzetes fekete-fehér színű. Mindezek ellenére a madár nem túl feltűnő, miközben a talajon keresgél magvak után. A tojó és a fiatal egyedek tollazata felül világosbarna alapon feketével csíkozott. Fejük felső részének mindkét oldalán hosszanti csík húzódik. Testük alsó része ságásbarnával futtatott. Nászidőszakon kívül a hím tollazata is hasonló. Ilyenkor is jól elkülöníthető a tojóktól vörös színű csőrével és lábaival, melyek a tojókon szürkék.

A faj a költési időszakon kívül kisebb csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai. Tápláléka fogságban: köles, fénymag, négermag, csíráztatott magvak, saláta, tojásos eleség, hangyabáb, lisztkukac.

A dominiánus vida poligám faj, egy hímre négy-öt nőstény is jut. Mint az a vidafélék családjában általános ez a faj is költésparazita. A megtermékenyített nőstény felkeresi a díszpintyfélék családjába tartozó korallcsőrű asztrild (Estrilda troglodytes) vagy a Helena-pinty (Estrilda astrild) fészkeit és azokba egy-egy tojást rak. A kikelő fiókák a gazdamadár fiókáival együtt nevelkednek fel.

 

 

 
 

Kereső


Login Form