Arábiai aranyveréb (Passer Euchlorus)

Sárga hátú aranyveréb (Passer Euchlorus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.

Szomália és Arab-félsziget délkeleti területen él. Kis elterjedésű területe ellenére, néhol egészen gyakori.

A hím sárga, szürkésbarna, szárnnyal, míg a tojó csak világosbarna színű. A kirepült fiatalok a tojóra hasonlítanak, csak hat hónapos koruk körül kezdenek színesedni a fiatal hímek, csőrük színe a hímekre jellemző sötét szürkére változik. 

Párban vagy csapatban érzik jól magukat. Mozgékony, élénk madarak inkább voilerben tartható mint kalitkában, mert a kalitkában sikertelen a szaporodásuk A többi lakótársával általában békességben él, mégis olyan madarak közé valók, amelyek a fészküket meg tudják védeni tőlük, mert nagy fészekfoglalók.

Költésükhöz általában a díszpintyeknél használatos zárt vagy félig nyitott fészekodút elfogadják, de előfordult már fészkelésük, tüskés, sűrű bokorban is. 

A fészek amit szénával, tollal bélelt 3-4 kékeszöld feketén pettyezett tojást a tojó 13-14 nap alatt költ ki. A fiatalok két hetes korukban repülnek ki. Felnevelésükben, a hím is aktívan részt vesz. A szaporításukhoz megfelelő mennyiségű élő eleséget kell biztosítani. A fiókák felneveléséhez nagyon bevált az apró lisztkukac. Fejlődés végén fokozatosan térnek át magevésre

Étrendjük kölesből, fénymagból, kendermagból, négermag, gyommagvakból áll. Emellett zöld - és lágy eleséget is fogyasztanak. A hőmérsékletre nem érzékeny, de fagymentes elhelyezést kell biztosítsunk számukra.

Kereső


Login Form