Kákapinty

F1 143-152 szekció: Kákapinty

A kákapinty (Bathilda ruficauda) vagy (Neochmia ruficauda) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a díszpintyfélék (Estrildidae) családjába tartozó Bathilda faja.

Madár éneke klikk ide


Alfajai:
Bathilda ruficauda ruficauda
Bathilda ruficauda clarescens

Külseje: Testhossza 11,5 centiméter. Barnászöld alapon fehérrel pettyezett, farka és maszkja piros.
A nemek megkülönböztetése: tojó: fakóbb tollazat, a piros szín a homlokra és a csőr tövétől kiinduló kantárra korlátozódik.

Fiatal egyedek: barnás olívzöld test, fekete csőr.

Domesztikált változatában több mutáció is előfordul:
A legkorábban jelentkezett színváltozat az ún. sárgamaszkú. A színváltozatot világos piros csőr, sárga láb, sárga maszk és sárga felső farkfedők jellemzik. Öröklődés szempontjából recesszív tulajdonság.
A nálunk még mindig nem túlságosan elterjedt tarka színváltozat. Európában Oppenborn írta le először 1978-ban. Figyelem! Kiállításokon a tarka egyedek nem versenyezhetnek a COM előírásai szerint.
Isabell színváltozat. Elsősorban a "színérzékeny" tenyésztőket örvendeztette meg a halványabb testű és halványabb maszkszínekkel rendelkező egyedek megjelenése.
A sárga színváltozat néhány éve tűnt fel , igen tetszetős sárga színváltozat. A leírások alapján vannak piros maszkkal és sárga testtel rendelkező egyedek is.


Előfordulása:
Ausztrália északi részén honos. A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi nedves szavannák, bokrosok, lápok, mocsarak és egyéb vizes élőhelyek, valamint szántók, öntözött területek és városi környezet.

 

 

 

Étrend: a tenyészidőszak alatt rengeteg rovartáplálék, csíráztatott magvak, zöld eleség, főtt tojás, lágy eleség, nevelőtáp, kagylóhéj őrlemény, szépiacsont, vitaminok és ásványi anyagok. Ha elégedetlenek a táplálékkal, kidobják a fiókákat a fészekből. Mindig legyen előttük friss ivó- és fürdővíz.


Viselkedése:
Fészkét bokrokra, cserjékre rakja, fogságban nyitott odúban költ. Minimális hőmérséklet 15 fok télen is, mert nem húzódik be az odúba aludni, így kihűlhet.

Fészekalj:
3-7 fehér tojás.

Kotlási idő:
12-14 nap, mindkét szülő kotlik.

Kirepülési idő:
20-25 nap.

Maximális élettartam:
8 év.

 

 

 

Képforrás

http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Binsenastrild_%28Neochmia_ruficauda%29.JPG

http://www.muhabbetkusu.com.tr/egzotik-ispinozlar-hakkinda-genel-bilgiler/yildiz-ispinozu-kirmizi-yuzlu-cim-ispinozu-star-finch-198.html

 
 

Kereső


Login Form