Milyen az ideális kalitka?

Milyen kritériumoknak feleljen meg egy kalitka?

1. A kalitka mérete

Túl nagy kalitka nem létezik, viszont a minimális életteret  madaranként meghatározza a 41/2010-es kormányrendelet melléklete, ezt érdemes áttanulmányozni, illetve kikérni a tenyésztő véleményét, akitől a madarat vásároljuk és a két információból határozzuk meg, kedvencünknek mekkora élettérre van szüksége. Nem tenyésztésre szánt, néhány kedvtelésből tartott madarat ki lehet szoktatni a lakásba repülni, természetesen a szükséges óvintézkedések megtétele után.

2. A kalitka formája

A kereskedelemben nagyon sok formában lehet kalitkákat, ketreceket kapni, bár nagyon sokszor a kalitka formáját inkább az esztétikum, mint sem a praktikusság határozza meg.

Kör alapú kalitkában gerinces állatot szigorúan tilos tartani! Ezt a formát semmiképpen ne válasszuk.

Vannak kivejezetten dísznek való kalitkák, ezek madártartásra teljességgel alkalmatlanok. 

A forma megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a madarak inkább vízszintes irányban repülnek, ezért számukra sokkal megfelelőbb, ha a kalitka hosszúsága legalább harmadával meghaladja a magasságát, formája téglatest. Alja legyen kihúzható, vagy levehető tálcával ellátott.

3. A kalitka anyaga

A kalitka anyagának megválasztásakor legfontosabb szempont annak takaríthatósága és fertőtleníthetősége, ezért anyag lehetőség szerint korróziónak ellenálló fém, vagy műanyag legyen. A felület kezelésére használt anyagok kemény tapadásúak (a madár ne tudja lecsipkedni), káros anyag mentesek legyenek.

4. A kalitka felszerelési tárgyai

- etető: az etető legyen könnyen fertőtleníthető anyagból, a madár könnyen hozzáférjen. A kereskedelemben különböző kalkitkára szerelhető verziók kaphatók, arra figyeljünk a vásárláskor, hogy illeszkedjen a kalitkához, biztonságosan tudjuk rögzíteni. Nem feltétlenül szükséges gyári etetőt vásárolni, akár nem éles peremű konzervdoboz is alkalmas a célra. Amit nem ajánlanék, az a gyári "csőrős" önetető, aminek 2 óriási hátránya is van, a madár ügyesen le tudja üríteni rövid idő alatt, hogy a kedvenc magjaihoz hozzáférjen, a többi pedig a kalitka alján landol, illetve észrevétlenül el tud akadni benne az eleség, míg látszólag tele az etető, madarunk éhen pusztulhat, mert nem fér hozzá a benne lévő ételhez.

- itató: itató is több féle kivitelben kapható a kereskedelemben. Arra érdemes ügyelni, hogy a madár lehetőség szerint ne tudja kipancsolni belőle a vizet és ne tudja azt beszennyezni. A legpraktikusabb a műanyagból készült itató. Amennyiben valaki mégis a fém mellett dönt, érdemes odafigyelni rá, hogy a fémionok a gyógyszer és vitaminkészítményekkel reakcióba lépnek és ezek a fém edényekben hatásukat veszíthetik. Ha nem csak tiszta vizet adunk a madarainknak, akkor mindenképpen műanyagban érdemes adni, egyébként nem fog hatni.

- ülők, ugrálók: A madár számára leginkább megfelelő a természetes anyagú bot, illetve ág. Ettől egyedül a karanténkalitkában, illetve gyógykezelésre elkülönítéskor érdemes eltérni, itt célszerűbb a könnyen fertőtleníthető műanyag ülők használata.

Fontos arra is ügyelni, hogy az ugrálók a madárnak megfelelő vastagságúak legyenek, mert egy túl vékony rúdon görcsösen kell kapaszkodni, illetve nem éri a karma, így az nem kopik. A célra tökéletesen alkalmasak a kereskedelemben kapható "tiplifák", ezek 1-2 m hosszú rudakban kaphatók, könnyen vághatók, a kereskedelemben kapható hozzájuk megfelelő vastagságú pálcavég. 

Alkalmasak még a természetből szedett friss ágak, gondosan ügyelve azok vegyszer mentességére és arra, hogy mérgező növényről ne gyűjtsük őket. Nagyon jól használhatók a fűzfák, gyümölcsfák, ezek kérge nem tartalmaz mérgező anyagot, nyugodtan megrághatja a madár. Az ágakat használat előtt alaposan tisztítsuk meg vízzel, a szálkákat, éles bütyköket távolítsuk el róla. Madaraink nagyon fogják élvezni.

- Szépia/ csőrkoptató tartó

A madarak ásványi anyag szükségletük kielégítésére, illetve csőrük koptatására igénylik a kalitkában elhelyezett szépiát, csőrkoptatót. Igaz, hogy a kereskedelemben kapható különböző színű, illatú, stb. "csőrkoptató", de ezek inkább a mi igényeinknek megfelelően készülnek, nem pedig a madarainkénak. A legalkalmasabb és legtermészetesebb megoldás a szépia csont.

A szépia/csőrkoptató rögzítéséhez állatos boltokban kapható un. szépia csipesz, de egy sima háztartási műanyag csipesz is alkalmas a feladatra. A drótok, madzagok használatát nem javasolnám, ezek balesetveszélyesek a madarak számára.

 - lágyeleség tartó

A lágyeleség tartó mérete attól függ, hogy éppen mennyi lágyeleség szükségeltetik a madaraknak. Amikor egy madárnyi adagot kell adni, ehhez nagyon praktikusak a kereskedelemben kapható, rácsba tűzhető, egymadaras kis etetőcskék, legalább is nekem negyont teszenek.

Ha több madár részére, vagy fiókákat nevelő szülőknek kell lágyeleséget adni, ezek erre már kicsik. Erre a célra akár a kereskedelemben kapható különböző rácsra akasztható etetők, akár a konzervdogoz tökéletesen alkalmasak, de már olyat is láttam, hogy valaki cserép alátétekkel oldotta meg a problémát.

- ásványi anyag tartó

A madaraknak szükségük van az emésztéshez apró kavicsokra, homokra, kagylóőrleményre, stb. Ehhez kisebb méretű kalitkára akasztható etetőcskék kaphatók, általában műanyagból, van patkó alakú, kerek, szögletes, stb.

Arra ügyeljünk, hogy folyamatosan legyen előttük ásványi anyag. Az enyémek ÁP 17-tel kevert kagylóőrleményt kapnak, nagyon praktikus, az emésztési funkció elősegítésére és a kálcium pótlására is alkalmas.

 

- hinták, játékok, tükrök

A madárnak nincs szüksége tükörre, sőt a kalitkában kifejezetten káros, a madarat deviáns viselkedésre sarkallja, a kalitkán kívül pedig életveszélyes, mert nem érzékeli miatta a teret, nekirepülve akár azonnal elpusztulhat. Ez az erősen csillogó felületekre is igaz, illetve az ablaküvegre.

Játékokat a papagájfélék fiatal korukban szívesen használnak, de ezekből mindig természetes anyagút, vagy természetben találhatót válasszunk. A színes műanyag madárjátékok a gyerekjátékokhoz hasonlóan nagyon sokszor egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, ezért kerüljük ezeket. A természetese anyagból készült játék vásárlásánál, vagy készítésénél ügyeljünk arra, hogy kizárólag természetes színezőanyag legyen benne. Tartsuk szem előtt a "kevesebb néha több" aranyszabályt és ne aggassuk tele a kalitkát, mert akkor a madárnak nem marad helye mozogni. Arra is nagyon ügyeljünk, hogy ne legyenek a játékokon olyan apró alkatrészek, amit a madár leszedhet és lenyelhet. A kereskedelemben kapható színes játékok nagy részére szintén igaz, hogy a mi ízlésünknek megfelelő (vagy még annak sem), de nem a madárnak.

A hinta különösen a fiatal madarakat, vagy az egyedül tartottakat hozza lázba, a fiatal madaraknál segít a mozgáskoordináció fejlesztésében. Hintából is csak a természetes anyagból készültet részesítsük előnybe, a műanyagot kerüljük. A kereskedelemben kapható egyszerű fém + tiplifa megoldás tökéletesen megfelel a célnak. A madzagot tartalmazó konstrukciókat kerüljük, a madarak meglepő dolgokra képesek, akár meg is fojthatják vele magukat.

- alom, aljzat

A kalitkák aljába célszerű valamilyen anyagot helyezni, mert a lehulló ürüléket könnyebb eltávolítani és kevésbé szennyeződik a madár.

Több féle lehetőség közül választhatunk és választásunkat az is meghatározza, hogy az adott kalitka, röpde milyen méretű. A röpdében célszerű olyan aljzatot használni, amit nem kell gyakran cserélni. Erre alkalmas pl. a homok, forgács, zeolit alapú macskaalom, natúr fenyőmulch, vagy fenyőmulch macskaalom keverék. A zeolit szagtalanít, fertőtlenít, viszont finom por keletkezik, ez a hátránya.

A kalitkákban, ahol gyakrabban cseréljük az almot, érdemesebb olyan anyagot választani, mely pormentes. 

Az újságpapírt kerüljük, festékanyag mérgező a madarak számára!

A kalitkák aljába nagyon praktikus pl. a hullámpapír, a hullámok közé behullik a szemét, így hosszabb ideig rendezett benyomást kelt, a madár lába is tisztább marad.

- fürdő, fürdető

Ezekből is több féle kapható a kereskedelemben, nagyon praktikusak a kívülről felakasztható medencék, ezzel nem pancsolja szét a madár a vizet, de akár kis kádacska formájú, a kalitka aljára helyezhető is megfelel a célnak. Röpdékben lapos műanyag tálcák, edények, virágalátétek, stb. is használhatók.

A fürdésnek a madár életében több szempontból is fontos jelentősége van, egyrészt ápolja a tollazatát, bőrét, másrészt higiéniai jelentősége is van, a madárra került kórokozók, élősködők is letisztulnak róla, harmadrészt költéskor a madár sokszor a páratartalom növelése érdekében megmártja a hasát, mellét a vízben és ráül a tojásaira, ez biztosítja a tojásokban fejlődő embriók számára a megfelelő páratartalmat.

Vannak olyan madarak is, amik nem vízben fürdenek, porfürdőt vesznek. Mielőtt ismeretlen fajú madarat szerzünk be, tájékozódjunk a szokásairól, ha nem vízben fürdik, akkor a kalitka aljában egy lapos edényben gondoskodjunk számára homokról/zeolitról.

 

A kalitka és felszerelés kiválasztásánál meghatározó, hogy az ember tenyészteni, vagy csak kedvtelésből 1-2 madarat szeretne tartani.

A kedvtelésből tartott madár részére kialakított helynek, mind a madár szempontjából, mind esztétikai szempontból alkalmasnak kell lenni arra, hogy a madár is jól érezze magát, de ugyanakkor  a lakhelyével együtt a lakás dísze legyen

A tenyésztésnél a madár szempontjai és a praktikum az elsődleges szempont.

 

Ha mindent sikerült kiválasztani, költözhetnek a kis lakók! Mindenkinek jó madarászást!

 

 

                                                                                                   Fekete Mária

 

 

 

 

Kereső


Login Form