Egyedi jelölés

A madarak egyedi jelölése több szempontból is fontos:

- CITES oltalom alá eső fajoknál kötelező

- a jelölésből egyértelműen azonosítható a madár, megállapítható a tenyésztője, kora

- az egyedi jelölés alapján pontos nyilvántartás vezethető a leszármazásról

- kiállításokon, versenyeken kizárólag egyedileg jelölt madarak szerepelhetnek

- nyilvános kereskedelemben, kisállat kereskedésben nem értékesíthető egyedi jelölés nélküli állat, illetve a kereskedések ilyent nem vásárolhatnak fel és nem árusíthatnak

 

Egyedi jelölés eszközei:

- mikrochip:ma még általánosságban nem használt, illetve csak nagyobb testű fajoknál alkalmazható biztonsággal, ez egy bőr alá ültett rizsszem méretű transzponder,amit egy injekciós tű segítségével helyeznek be, majd a megfelelő eszközzel olvasható le. Hátránya: költséges, optikailag nem olvasható le, kizárólag leolvasó készülékkel, utólag bármikor behelyezhető

 

- zárt lábgyűrű: anyag általában fém, ritkábban műanyagot is használnak, ezek néhány napos korban kerülnek fel a madarak lábára, később sérülés mentesen nem távolítható el, vagy nem helyezhető fel. Fajtái: tenyésztői törzsszámos gyűrű, egyesületi törzsszámos gyűrű, neves gyűrű, monogramos gyűrű. Valamennyi fajtájának a jellemzője, hogy tartalmazza az évszámot, ország jelölését és egy egyedi sorszámot, emellett pedig a tenyésztő azonosítására szolgáló jelölést (minisztérium által kiadott törzsszám, egyesületi törzsszám, monogram, név,stb.)

A zárt gyűrűk általában a COM (Ornitológiai Világszövetség) által meghatározott színben, illetve natúr színben készülnek. A színes gyűrű előnye, hogy akár ránézésre is meg lehet állapítani egy madár évjáratát.

 

A gyűrűzés menete:

A gyűrűt általában a madár bal lábára (szemből nézve) helyezzük el, bár ennek írott szabálya nincs, de a jobbkezes tenyésztőknek így esik leginkább kézre. A fiókát óvatosan a tenyerünkbe fektetjük, hassal lefelé, bal kezünk mutató és hüvejk ujja közé fogjuk a lábát, ha két oldalról a könyökízületnél tartjuk a lábat, a madarak általában reflexszerűen kinyújtják az ujjaikat. A 3 előre álló ujjat összesimítjuk a jobb kezünkkel és ráhúzzuk a gyűrüt, melyet ekkor a bal kezünk két ujja közé fogunk, a jobb kezünkkel pedig tartjuk a 3 összesimított ujjacskát. Óvatosan mozgatva, vigyázva húzzuk felfelé a gyűrűt. A sérülés minimalizálására síkosító anyagot érdemes használni, pl. vazelin, olaj, krém, nyál, stb. Amikor a hátrafelé álló ujj tövén áthúztuk a gyűrűt, nagyon óvatosan kézzel, vagy egy pálcika segítségével a hátra álló ujjat is áthúzzuk a gyűrűn.

A gyűrű felhúzásával párhuzamosan érdemes a fióka adatait a gyűrűszámmal együtt bevezetni a törzskönyvbe,  mert ilyenkor a legbiztosabban beazonosíthatók a szülők.

Kereső


Login Form