Zoonozisok

Egy tanulságos történet a zoonozisról:

 

Egy hölgy kapott ajándékba egy pár nimfa papagájt, nagyon szép madarak, "kicsattantak" az egészségtől, legalább is látszatra.

Az előző tulajdonos egy kereskedésben vette őket, a család "allergiát" kapott, így elajándékozták a madarakat az ismerős hölgynek.

 

A nimfák érkezése után néhány héttel a hölgy megbetegedett és minden héten belázasodott, légzőszervi tüntetei voltak, majd ahogy jött a lázroham, el is múlt, majd a következő héten váratlanul megint rátört a betegség, majd ismét elmúlt és így ment ez 8 héten keresztül. Az orvosok többféle gyógyszert adtak, de a rejtélyes egynapos lázas állapot makacsul visszatért.

 

Más miatt beszéltünk telefonon, elpanaszolta az állapotot, erre mindjárt beugrott nekem, hogy ismertem valakit, aki hasonló tüntetek után hirtelen elhunyt és a halálát clamydophila/ornithosis/papagájkór okozta.

 

Javasoltam neki, hogy menjen vissza az orvoshoz, mondja el, hogy madarakkal foglalkozik, és kérje konkrétan erre a betegségre a laborvizsgálatot. A szakorvos, akihez került, komolyan vette, megcsinálta a labort, de mivel több, mint egy hétig kellett várni az eredményre, elkezdte kezelni a papagájkórra, mivel a hölgy egyéb eredményei nagyon rosszak voltak, alig volt tüdőkapacitás.

 

Az eredmény egy hét elteltével érkezett meg és sajnos igazolta a félelmeit, a diagnózis Clamydophila.

 

Egy állatorvosi konferencia anyagában olvastam néhány éve, hogy a magyarországi papagáj állomány több, mint 50 %-a tünetmentes hordozója a betegségnek.

 

Ha valaki légzőszervi tüneteket észlel magán, érdemes az orvossal azonnal közölni, hogy madarakkal foglalkozik, még ha az állománya, vagy az újonnan beszerzett madarak teljesen egészségesnek is tűnnek.

Sajnos a betegség tünetei atipusosak lehetnek, a heveny tüdőgyulladástól akár a fent leírt tüntekig bármilyen szokatlan betegség gyanús lehet.

Ez a betegség kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet.

 

Madarat tartani, tenyészteni a világ egyik legcsodálatosabb hobbija, mégis vigyázzunk magunkra, nehogy halálossá váljon!

 

Fekete Mária

 

Kereső


Login Form