Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Adózás és hobbiállat tenyésztés

Adózás és hobbiállat tenyésztés 11 éve 1 hónapja #316

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
1. Miért kell bizonylatot adni?


Elsősorban azért, mert törvényi előírás, másodsorban azért, mert bármikor, bárhol ellenőrizhetik, hogy eleget teszünk-e a bizonylat adási kötelezettségünknek és az elmulasztása súlyos százezrekbe kerülhet, volt már rá példa, hogy valaki az otthonában egyetlen hullámos papagáj eladásánál elmulasztott bizonylatot adni és 200 000 Ft-re büntették.



2. Önálló, vagy nem önálló tevékenység


Nem önálló tevékenységek:

Mindazon bevétel szerző tevékenységek, melyek nem tartoznak semmilyen munkaviszonyon kívüli jövedelemszerzésre alkalmas tevékenységhez, mondjuk hobbihoz, csupán a mindennapi életvitel során adódnak.

Pl. a gyerek kinövi a pulcsiját, eladja a szülő egy internetes árverési oldalon. Ez esetben a család nem állít elő pulóvert és nem is kereskedik pulóverekkel.



Madarász nyelvre lefordítva: Adott egy család, van egy pár pintyük, a madarak szerelembe esnek, az utódokat eladják. Ez nem önálló tevékenységnek számít, a szaporulat mennyiségétől függetlenül.



Ez esetben elegendő egy adás-vételi szerződés írása, mely a nem önálló tevékenység bizonylatának számít és az ügylet ingó értékesítésnek minősül. Az ingó értékesítés az 1995. évi CXVII. Tv. V. 11 §-a alapján 200 ezer Ft-ig adómentes, az értékesítőt bevallási kötelezettség nem terheli.



Önálló tevékenység:



Az önálló tevékenységből származó jövedelem fogalmát ugyanezen törvény VI. fejezet 16 § 1. bekezdése így határozza meg:



„Önálló tevékenység minden olyan tevékenység, melynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut és amely e törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe.”



Ez a fogalom éppen olyan, mint a törvényekben általában, sokkal okosabbak nem leszünk tőle…



Mégis mi alapján tudjuk eldönteni a kérdést?



Egyszerűen azt kell eldöntenünk, hogy mi a tevékenységünk célja.



A példában említett családnak semmilyen jövedelemszerző, illetve egyéb célja nincs a pinty tartásával, ezért náluk biztos, hogy nem önálló tevékenységről beszélünk.



Akinek konkrétan célja, hogy szaporulatot érjen el, az önálló tevékenységet folytat.



3. Önálló tevékenység formái





Azt tehát már megbeszéltük, ha a madár tartás célja a szaporulat elérése, akkor már biztos, hogy önálló tevékenységről beszélünk.



Már csak egy feladatunk maradt: eldönteni, hogy az önálló tevékenységet adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozás keretében legalizálhatjuk-e.



Itt is a legegyszerűbb megvizsgálni a szaporulat létrehozásának a célját:



Adószámos magánszemély:
Az a célja, hogy minél tökéletesebb, a standardhoz minél közelebb álló példányok jöjjenek létre és e tevékenység „melléktermékeként” keletkeznek felesleges, vagy a célnak nem megfelelő egyedek és ezeket értékesíti a tenyésztő, akkor az adószámos magánszemély státuszt kell választania. Itt a dolog lényege, hogy az elsődleges cél nem a jövedelemszerzés.



Egyéni vállalkozó:

Ha a tenyésztés célja, hogy minél nagyobb egyedszám jöjjön létre, azzal a céllal, hogy ezek különböző csatornákon keresztül minél hamarabb értékesítésre kerüljenek, akkor ezt egyéni, vagy társas vállalkozóként lehet végezni.

Mivel ez a lehetőség nem igazán a tenyésztőkre vonatkozik, hanem azokra, akik kizárólag az eladást szem előtt tartva szaporítanak, ezzel részletesebben nem kívánok foglalkozni.



4. Hogyan válhat a díszmadár tenyésztő regisztrált adóalannyá?


Ahhoz, hogy a NAV (régebben APEH) tudomást szerezzen a tenyésztő önálló tevékenységéről, be kell hozzájuk jelentkezni.



Az ügyfélszolgálatokkal sajnos sokszor meg kell küzdeni a tenyésztőknek, mert általában nincsenek tisztában az őstermelő és a hobbi állat tenyésztő közötti különbséggel.

A bejelentkezést 2 példányban, ajánlott levélben érdemes elküldeni a legközelebbi ügyfélszolgálathoz.



Egy 14T101 elnevezésű nyomtatványra van szükség, ami beszerezhető a nyomtatványboltokban, de kitölthető a www.apeh.hu oldalról letölthető programmal is. Ez utóbbi előnye, hogy javító program is van hozzá, tehát nincs a hosszas oda-vissza levelezős hiánypótlós, javítós procedúra, mivel csak a hibátlan nyomtatványt engedi kinyomtatni a rendszer.





5. Miért nem lehet őstermelőivel díszmadarat árulni?


Ez azért egészen nem igaz, mert van néhány keskeny határterület, amit mindkét kategóriába be lehet sorolni, ilyenek többek között díszgalambok, fácánok, fürjek, foglyok, díszrécék és társaik.



A legtöbb díszmadarat viszont kizárja az őstermelőkről szóló jogszabály:



„ A mezőgazdasági őstermelői termékek és tevékenységek a következők: Állat, állati termékek, Vámtarifa azonosító 01. Élő állat (ide értve a méhcsaládot, a méhanyát, a méhbábot és a méhrajt is) kivéve: a sportló, a versenyló, a kutya, a macska, a laboratóriumi állat, a vírus- és szérumállat, a dísz és állatkerti állat, a vadon élő állat, a vadasparkban és a vadaskertben élő fajok, a természetvédelmi oltalom alatt álló, gyűjtési tilalom alá eső állatfajok.”


Az idézetből egyértelműen kiderül, hogy a díszállat a kivételek közé tartozik és a díszmadár is ebbe a kategóriába sorolandó.



Akinek van őstermelői igazolványa, ugyanazon az adószámon végezheti ezt a tevékenységet is, csak be kell jelenteni és külön bizonylattömböket használni.



A hobbi állat tenyésztés tevékenységi kódja: 014903


6. A bizonylatok fajtái



a) nem önálló tevékenység esetén az adás-vételi szerződés, melynek kötelező tartalmi elemei:

- eladó és vevő neve, címe, anyja neve, esetleg személyi igazolvány szám, és adószám

- az adásvétel tárgya, annak leírása

- kialkudott vételár

- esetleges garancia

- dátum

- a vevő és eladó aláírása

- két tanú aláírása, lakcíme és személyi igazolvány száma



b) önálló tevékenység esetén számla, illetve nyugta tömbbel kell rendelkeznünk

A nyugta általában 25/50x2 lapos, önindigós tömb, ezen szerepelnie kell:

- az eladó adatainak (név, cím, adószám)

- vételár (több dolog vásárlása esetén az összes ára egy összegben)

- dátum

- eladó aláírása



Ezt a bizonylatot minden esetben ki kell állítani, külön kérésre viszont ÁFÁ-s számlát kell adni.

A számlának két típusa van, az egyszerűsített (készpénzes) számla és a számla, ez utóbbit érdemes választani, mert utalás esetén is használható. Ennek tartalma:

- eladó neve, címe, adószáma

- vevő neve, címe

- fizetés módja

- számla kelte

- teljesítés kelte

- fizetés határideje

- a termék/szolgáltatás megnevezése, ÁFA kulcsa, mennyiségi egység, egységár, érték

- számlaérték (összesen) ÁFA nélkül

- ÁFA (összesen)

- Számla végösszege

- Aláírás

- Ha készpénzes számlát állítunk ki, illik ráírni, hogy „Fizetve!”



A nyugta és a számla tömb is szigorú számadású bizonylat, kizárólag az a személy, vagy cég használhatja fel, akinek a nevére a vásárlása történt! Vásárláskor hitelt érdemlően bizonyítani kell az adószámot és a személyazonosságot, erre a visszaküldött, adószámot tartalmazó 13T101 is alkalmas.
A vásárlást a nyomtatvány bolt jelenti a NAV felé, ahol feljegyzik a sorszámokat az adott adószámhoz.



7.Jövedelem számítás és bevallási kötelezettség


A magánszemélyeknek minden önálló tevékenységből származó jövedelmét szerepeltetnie kell az éves adóbevallásában az összevonandó jövedelmek között.



Jövedelem = bevétel – költség


Bevétel: Ami adott évre a nyugta, illetve számla tömbben összesítve szerepel.



A költségek elszámolása tekintetében két féle lehetőség közül választhat az adózó, a választását valamennyi önálló tevékenységéből származó jövedelmére egyformán kell alkalmaznia:



- Tételes költségelszámolás: Ez esetben gyűjteni kell az ÁFÁ-s számlákat (figyelem, a nyugta nem jó!), adásvételi szerződéseket az év közbeni beszerzésekről, üzemanyag elszámolásokat és ezeket összesíteni és levonni a bevételből, a maradék a jövedelem. Ha ez negatív lenne, akkor nullát kell a bevallásban szerepeltetni.

- 90 %-os szabály: A bevétel 90 %-át jövedelemnek tekinthetjük, nem kell számlákat gyűjtögetni, de a díszmadár tenyésztésnél ez elég előnytelen megoldás, mivel jól tudjuk, 10 %-os költséggel nem lehet madarat nevelni.
admin
Utolsó szerkesztés: 10 éve 1 hónapja Beküldte Marcsi1.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Kereső


Login Form