Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Alapszabályunk

Alapszabályunk 11 éve 1 hónapja #306

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
ALAPSZABÁLY
(Egységes szerkezetben az Alapszabály kiegészítéssel és módosításokkal)

A jelen Alapszabály mellékletét képező Alapítói névsorban megjelölt alapító tagok az 1989. évi II. törvény előírásainak megfelelően egyesületet hoznak létre az alábbi feltételekkel:


I. Az egyesület alapítása


1./ Az egyesület neve: Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Egyesülete

2./ Székhelye: 9025 Győr, Liget u. 72.

3./ Az egyesület jogállása:

Az egyesület önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező szervezet, amely a jelen Alapszabályban meghatározott célra alakult, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, és céljának elérése érdekében szervezi tagjai tevékenységét.
Az egyesület jogi személy. Tevékenységét minden rá vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek eleget téve folytatja. Az egyesület a nyilvántartásba vétellel jön létre.

4./ Az egyesület célja és cél szerinti tevékenysége:

- Győr város, és Győr-Moson-Sopron megye kulturális életének részeként, kiállítások, bemutatók által széles körben népszerűsíteni a díszmadártartást és–tenyésztést, további követőket toborozni e hobbinak,
- A hazai díszmadártartás, -tenyésztés színvonalának emelése, a tudományos módszerek elterjesztése, a Egyesület tagjai és az érdeklődők széleskörű felvilágosítása a díszmadarak tartásával, tenyésztésével, bemutatásával, egészségtanával és természetvédelmi helyzetével kapcsolatosan.
- Kapcsolattartás, rendszeres tapasztalatcsere más hazai csoportokkal.
- Városunk, megyénk és országunk méltó képviselete szakmai rendezvényeken bel- és külföldön egyaránt.
- Előadások, nyílt napok, rendhagyó órák segítségével az ifjúság természettudományos szemléletű, környezet- és természetvédelmi jellegű nevelése.
- Más szervezetekkel együttműködve egyes környezet- illetve természetvédelmi feladatok végrehajtása.
- A tagság érdekeinek védelme, képviselete, a madártartás feltételeinek javítása, a természetvédelmi és állatvédelmi törvények, a Washingtoni Egyezmény megismertetése és betartatása a tagság körében.
- Az egyesület törekszik arra, hogy felvegye a kapcsolatot a térség többi civil
szervezetével, illetve más települések hasonló tevékenységet kifejtő szervezeteivel a fenti célok elérése érdekében.
- Az egyesület a célja elérése érdekében kutató és gyűjtő munkát végez, az összegyűjtött anyagot rendszerezi és feldolgozza. Folyamatosan keresi a lehetőségeket az összegyűjtött anyagok bemutatására minden lehetséges fórumon. Részt vesz olyan rendezvényeken, találkozókon, fesztiválokon, ahol lehetőség nyílik a természetvédelem, állatvédelem, továbbá kiemelten a madárvédelem népszerűsítésére, továbbá saját maga is szervez ilyeneket. Az egyesület tevékenységében fontos szerepet kap az oktatás, mivel az egyesület tagjai alapvető céljuknak tekintik, hogy az általuk birtokolt tudást minél szélesebb körben továbbadják.

Az Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Egyesülete olyan belföldi székhelyű szervezet, amely a hazai lakosság érdekében működik, közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Az egyesület pártoktól támogatást nem fogad el, pártpolitikai tevékenységet nem végez, országgyűlési képviselői, megyei, fővárosi önkormányzati választáson jelöltet nem állít, és ennek lehetőségét a jövőre nézve is kizárja.


II. Az egyesület tagsága


5./ Az egyesületnek azon magánszemélyek, jogi személyek, valamint ezek jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetei lehetnek a tagjai, akik a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelnek, az Alapszabályt, és az egyesület céljait elfogadják, továbbá gyakorolni kívánják az egyesületi tagságból eredő jogokat, és vállalják az ebből eredő kötelezettségek teljesítését.

6./ A tagok:

- részt vehetnek az egyesület tevékenységében és rendezvényein,
- kötelesek megfizetni a megállapított tagdíjat, és elvégezni az egyesület rendezvényeivel kapcsolatosan meghatározott közösségi munkát
- választhatnak, és választhatók a vezetőségbe, és az egyesület más szervébe,
- tájékoztatást kapnak, és kérhetnek az egyesület tevékenységéről,
- az egyesület bármely szervének a törvénysértő határozatát – a tudomásra jutástól számított 30 napon belül – a bíróság előtt megtámadhatják.

7./ Az egyesületben a magánszemélyek, továbbá a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek jogai, és kötelezettségei azonosak.

8./ A tagsági viszony keletkezése:

8.1./ Az egyesület alapító tagjait a jelen Alapszabály mellékletét képező Alapítói névsor tartalmazza.

8.2./ Az egyesületbe tagként az léphet be, aki a vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezéseknek megfelel, az Alapszabály rendelkezéseit megismeri, azokat magára nézve kötelezőnek tartja, és gyakorolni kívánja az egyesületi tagságból eredő jogokat, ugyanakkor vállalja az ebből eredő kötelezettségek teljesítését, és e szándékát a Belépési nyilatkozat aláírásával kinyilvánítja. A tagfelvételről a vezetőség dönt.
Az egyesületnek cselekvőképtelen (14 év alatti kiskorú személy) nem lehet tagja, korlátozottan cselekvőképes magánszemély esetén a törvényes képviselő írásbeli beleegyezése szükséges.

8.3./ Az egyesület pártoló tagja lehet minden olyan természetes vagy jogi személyiséggel rendelkező személy,aki egyetért az egyesület céljaival és anyagi hozzájárulásával és egyéb szolgáltatással (pl.: helybiztosítás a rendezvényekhez, eszközök adományozása, stb.) segíteni kívánja az egyesület munkáját.
A pártoló tagok a közgyűlésen szavazati joggal nem rendelkeznek, nem választhatók meg a vezetőség tagjává, és nem részesülnek mindazon szolgáltatásokból, kedvezményekből, amiket az egyesület a rendes tagjai részére nyújt.
A pártoló tag tagdíj fizetésére nem köteles, de az általa vállalt hozzájárulás teljesítésére kötelezhető.

9./ A tagsági viszony megszűnik, amennyiben a tag:
- kilép,
- kizárják,
- a tagi kötelezettségek nem teljesítése miatt a tagsági jogviszonyát megszüntetik
- meghal, illetőleg jogutód nélkül megszűnik.

9.1./ A kilépést a vezetőséghez kell írásban bejelenteni, amely intézkedik a tag tagi nyilvántartásból történő törléséről. A kilépés a bejelentéssel válik hatályossá.

9.2./ A tagot a vezetőség határozattal kizárja, ha az esedékes tagdíjat a vezetőség írásbeli felszólítása ellenére, további 8 napon belül sem fizette meg, mulasztását postai, vagy elektronikus úton sem mentette ki. A mulasztó tag részére az írásbeli felszólítást a vezetőség nevében a gazdasági titkár küldi meg.
Amennyiben a kizárt tag a kizárásra vonatkozó határozatot törvénysértőnek tartja, úgy a határozatot a tudomására jutástól számított 30 napon belül bíróság előtt megtámadhatja.

A tagi nyilvántartásból történő törlésről a vezetőség gondoskodik.

10./ A tagdíj meg nem fizetése miatt megszűnt tagsági viszonyt a tag kérésére a vezetőség helyreállítja, ha a tag az elmaradt tagdíjat pótlólag megfizeti.


III. Az egyesület szervezete


11./ A közgyűlés

11.1./ Az egyesület legfelsőbb szerve a közgyűlés, amely a magánszemély tagokból, valamint a jogi személy tagok, és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tagok képviselőiből áll.

11.2./ A közgyűlést szükség szerint, de évente legalább egyszer a vezetőség hívja össze írásban, illetve elektronikus levél formájában a napirend megjelölésével, legalább 15 nappal a közgyűlés időpontja előtt.
A közgyűlést 30 napon belül össze kell hívni akkor is, ha azt:
- a bíróság elrendeli,
- a tagok legalább egyharmada - az ok és a cél megjelölésével - írásban kéri.

11.3./ A közgyűlés határozatképes, ha azon a tagok több mint fele jelen van. Határozatképtelenség esetén a határozatképtelen ülést követően, későbbi időpontra megismételt közgyűlés hívható össze. A megismételt ülés a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes.
A közgyűlés ülései nyilvánosak.

11.4./ A közgyűlés hatáskörébe tartozik:

- az Alapszabály elfogadása, és módosítása,
- az éves beszámoló elfogadása,
- a vezetőség tagjainak megválasztása,
- a vezetőség, beszámolójának megvitatása, jóváhagyása,
- a vezetőség határozatával szemben benyújtott jogorvoslati kérelmek elbírálása,
- döntés az egyesület feloszlásáról, más egyesülettel, társadalmi szervezettel történő egyesüléséről,
- az egyesület megszűnése esetén döntés annak vagyonáról.

11.5./ A közgyűlésen minden tagnak egy szavazata van.

A közgyűlés a határozatait a jelenlévő tagok egyszerű többségével, nyílt szavazással hozza. A tisztségviselők megválasztása nyílt szavazással történik.

12. A vezetőség

12.1./ A közgyűlés a tagjai sorából nyílt szavazással legfeljebb 3 évre, 5 tagból (elnök, alelnök, elnökségi tag, pénzügyi titkár, adminisztratív titkár) álló vezetőséget választ, amely az egyesület ügyintéző és képviseleti szerve. A vezetőség tagjai újraválaszthatók.
A vezetőség tagja olyan magyar állampolgár lehet, aki nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától.

12.2./ A vezetőség ülését szükség szerint, de évente legalább kétszer az elnök hívja össze a napirend közlésével írásban, legalább 8 nappal az ülés időpontja előtt postai, vagy elektronikus úton. A vezetőségi ülés akkor határozatképes, ha azon legalább 3 vezetőségi tag jelen van, határozatait egyszerű szótöbbséggel nyílt szavazással hozza. A vezetőségi ülés nyilvános.
A vezetőség határozathozatalában nem vehet részt az a személy, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója /Ptk. 685. § b) pont/, élettársa a határozat alapján
- kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy
- bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő ügyletben egyébként érdekelt.
Nem minősül előnynek az egyesületi cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás, illetve az egyesület által tagjának, a tagsági jogviszony alapján nyújtott, alapszabálynak megfelelő cél szerinti juttatás.

12.3./ A vezetőség hatáskörébe tartozik különösen:

- a közgyűlés határozatainak végrehajtása,
- az egyesület éves költségvetésének meghatározása,
- az éves munkaprogram elkészítése,
- a közgyűlések előkészítése,
- a közgyűlések között az egyesület tevékenységének szervezése, és működésének biztosítása,
- gondoskodás az egyesület vagyonának kezeléséről, gyarapításáról,
- döntés a tagok felvételéről,
- a tagdíj mértékének megállapítása,
- a tagi nyilvántartás vezetése,
- tag kizárása
- az egyesület könyveinek vezetése.

12.4./ A közgyűlés a vezetőség tagjai közül megválasztja a vezetőség elnökét, aki egyben az egyesület elnöke, valamint az egyesület alelnökét, az adminisztratív titkárt és a pénzügyi titkárt.

Az elnök képviseli az egyesületet harmadik személyekkel szemben, valamint bíróságok, és más hatóságok előtt. Elnököl a közgyűléseken, vezetőségi üléseken. Összehívja a vezetőségi ülést és gondoskodik a vezetőség határozatainak végrehajtásáról.
Az elnököt akadályoztatása esetén az alelnök helyettesíti.
Az adminisztratív titkár feladata az egyesületnél felmerülő adminisztratív feladatok ellátása, és a rendezvények körüli teendők koordinálása.
A pénzügyi titkár végzi a bevételek, kiadások, anyagi eszközök nyilvántartását, előkészíti az éves költségvetést, és a pénzügyi beszámolókat.

Az egyesület első elnöke 3 évre:
Bóka József 9025 Győr, Brigád u. 6. szám alatti lakos.
Az egyesület első alelnöke 3 évre:
(ifj.) Herczeg Zoltán 9025 Győr, Liget. u. 72. szám alatti lakos.
Az elnökség tagja 3 évre:
Szilágyi Gábor 9027 Győr, Budai u. 22. szám alatti lakos.
Az egyesület első pénzügyi titkára 3 évre:
Fekete Mária 9028 Győr, Bajnok u. 3/A. szám alatti lakos.
Az egyesület első adminisztratív titkára 3 évre:
Herczeg Zoltán 9025 Győr, Liget. u. 72. szám alatti lakos.


IV. Az egyesület vagyona


13./ Az egyesület a tartozásaiért a saját vagyonával felel. A tagok - a tagdíj megfizetésén túl - az egyesület tartozásaiért saját vagyonukkal nem felelnek.

13.1./ Az egyesület vagyona a tagdíjakból, a jogi személyek és magánszemélyek felajánlásaiból, hozzájárulásaiból, a pályázatokon nyert támogatások összegéből, a költségvetési szervek által nyújtott támogatásokból, és az adójogszabályok alapján felajánlott összegekből, és a rendezvények bevételeiből képződik.

Az egyesület bankszámlája feletti rendelkezésre az elnök az alelnökkel vagy a pénzügyi titkárral együttesen jogosult.

13.2./ Az egyesület - célja megvalósítása, gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében - gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytathat, amelyet azonban az egyesület csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez.

Az egyesület a gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, hanem az alapszabályban meghatározott célra fordítja.

13.3./ A tagdíj összegét minden évre a vezetőség határozza meg.
A tagok kötelesek a tagdíjat minden évben a vezetőség által meghatározott ütemezésben, hiánytalanul megfizetni.

13.4./ Nyilvántartási és beszámolási szabályok

Az egyesületnek a cél szerinti tevékenységéből, illetve a vállalkozási tevékenységéből származó bevételeit és ráfordításait elkülönítetten kell nyilvántartani.

A közgyűlésről és a vezetőség üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni. A közgyűlés jegyzőkönyvét az egyesület elnöke, a jegyzőkönyvvezető és két tag hitelesíti, a vezetőségi ülés jegyzőkönyvét pedig a vezetőségnek kettő az ülésen jelen levő tagja.
Az egyesület elnöke Határozatok könyvét vezet, amely tartalmazza a közgyűlés és a vezetőség valamennyi határozatát, azok meghozatalának időpontját és a határozatok hatályát, valamint a döntést támogatók és ellenzők számarányát /vezetőségi határozatoknál a személyét is/.
A közgyűlési és vezetőségi határozatokat az érintettekkel az egyesület elnöke írásban közli, továbbá meghozataluk után maximum 8 nap elteltével kifüggesztésre kerülnek az egyesület székhelyén elhelyezett faliújságra is.
Az egyesület gazdálkodásának eredményét és a vonatkozó jogszabályokban előírt beszámolóit, továbbá egyéb közérdekű hirdetményeit valamelyik országos, vagy megyei lapban történő közzététel útján, illetőleg az Interneten keresztül hozza nyilvánosságra, így ezek az adatok mindenki számára megtekinthetőek az egyesület honlapján.
Az egyesület éves beszámolója és közhasznúsági jelentése minden évben tárgyév június 1. és december 31. napja között megtekinthető az egyesület honlapján.

13.5./ Az egyesület működésével kapcsolatosan keletkezett iratok – ideértve az egyesület beszámolóit is – nyilvánosak, azokba bárki betekinthet. Ennek lehetőségét előre egyeztetett időpontban az egyesület székhelyén az egyesület elnöke biztosítja.
Az egyesület közhasznú szolgáltatásaiból bárki részesülhet, és az egyesület székhelyén és az egyéb helyszíneken megtartott rendezvényeken, gyűléseken bárki részt vehet. A egyesület a működéséről, valamint a szolgáltatásai igénybevétele módjáról folyamatosan tájékoztatást ad az egyesület honlapján.
Az egyesület elnöke függeszti ki a közgyűlési és vezetőségi határozatokat az egyesület székhelyén elhelyezett faliújságra, az egyesület elnöke gondoskodik a beszámolók és a hirdetmények közzétételéről, valamint arról, hogy az egyesület működésének, szolgáltatásai igénybevételének módja az egyesület honlapján nyilvánosságra hozatalra kerüljön.


V. Az egyesület megszűnése


14./ Az egyesület megszűnik, ha:
- a közgyűlés kimondja feloszlását, vagy más egyesülettel, társadalmi szervezettel való egyesülését,
- a bíróság feloszlatja, vagy megállapítja megszűnését.

Az egyesület jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők kielégítése után felmaradó vagyont a közgyűlés által meghatározott célra kell fordítani.


Záró rendelkezések


15.1./ Az alapítással járó költségeket az alapító tagok fejenként egyenlő arányban meghitelezik, visszatérítésének idejéről a közgyűlés határoz.

15.2/ A jelen alapszabály rendelkezéseit az alakuló közgyűlés megtárgyalta, és a 2/2009. sz. határozatával egyhangúlag elfogadta.

Az elnök a jelen Alapszabályt és szükséges mellékleteit nyilvántartásba vétel végett bejelenti a Megyei Bíróságnak.

A jelen Alapszabályban nem szabályozott kérdésekben az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény rendelkezései irányadók.

Győr, 2012. március 31.


…………………………………. ….…………………………………
Bóka József (ifj) Herczeg Zoltán
elnök jegyzőkönyvvezető


………………………………….. …………………………………..
Fekete Mária Herczeg Zoltán
jegyzőkönyv hitelesítő jegyzőkönyv hitelesítő
admin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Kereső


Login Form