Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Kedvencként tartott nyulak takarmányozása

Kedvencként tartott nyulak takarmányozása 10 éve 8 hónapja #827

  • Mirjam
  • ( Felhasználó )
  • Mirjam profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 4
  • Karma: 0
Az állattartás során a takarmányozás az egyik legfontosabb téma, amivel mindenképpen kiemelten foglalkozni kell. Az állatok helyes etetése biztosítja a hosszú, egészséges életet, viszont ugyanúgy a helytelen táplálkozás komoly egészségügyi problémákat von maga után. Ebben a fejezetben igyekszem minden fontos pontot megemlíteni, és segítséget nyújtani, hogy éljen sokáig a kedvenc!

Mai szakirodalom úgy tartja, hogy a helyes takarmányozás esetén a napi takarmányadagok:
széna:táp:zöldség=80:10:10


zldsgtpszna_2013-07-18.jpg





... legfontosabb a rost...

Alaptakarmányként mindenképpen a szénát kell megemlítenem. Sajnos még mindig nagy a tévhit e téren, miszerint a legfontosabb a táp, a szénát meg vagy elhagyják, vagy hébe-hóba kap az állat – és innen jönnek a súlyos problémák. A széna gazdag rostban, ami nélkülözhetetlen az állatok számára, hiszen nem csak a bél motilitásának fenntartásáért felelős, hanem belőle illó zsírsavak keletkeznek, ami fontos tápanyag a bélflóra baktériumainak, ill. magának az állatnak is. A megfelelő mennyiségű zsírsav emellett a bél megfelelő pH-ját is fenntartja.



Amennyiben az állat rosthiányban szenved, elkezdi saját és társai szőrét rágni, aminek következtében a gyomrában zootrichobezoár, tehát olyan szőrgombolyag keletkezik az állat gyomrában, mely későbbiekben elzáródást, majd az állat elhullását okozza. Előtte tapasztalhatjuk, hogy az állat kevesebbet eszik, rohamosan fogy, ill. hasát tapintva esetleg gyomortájékon kemény képletet érezhetünk.



A rosthiánynak másik komoly következménye a fenti élettani magyarázatban található. Kevesebb rostból kevesebb illózsírsav keletkezik, így a pH nem megfelelően savas, hanem bázikus irányban tolódik el. Ez jelentősen terheli a szervezetet HCO3 anionnal, ami csökkenti a helyi antibiotikus hatást, így a bélflórában normális esetben minimális mennyiségben jelen lévő kóros baktériumok elszaporodnak, toxinokat termelnek, ami hasmenést, rosszabb esetben más szervi elváltozást, idegrendszeri tüneteket, végül elhullást okoz. Ilyen jelentős bakteriális megbetegedésnek számít az Escherichia coli fertőzés, valamint a Clostridium spiroforme. A bélflóra kóros elváltozása közé tartoznak a súlyos gombás fertőzések is, melyek előterében szintén rosthiány is lehet.

Emiatt most már beláthatjuk, hogy a széna etetése elsőszámú és legfontosabb. Azonban nem mindegy milyen szénát adunk az állatainknak. A jó széna ismerve a finom, jellegzetes széna-illat, a zöldessárga színezet, finoman szálas, nem nedves, nem tartalmaz fekete, rohadt, penészes részeket. Nem jó előjel, hogyha a szénának poros vagy földes szaga van, élősködőkkel tarkított, ill. ágak, tüskék, mohadarabok található benne.

Roppant fontos, hogy a széna lehetőleg ne tartalmazzon mikotoxinokat. Sajnos azonban nem lehet ezt tudni, sem látni, hogy melyik széna fertőzött, melyik nem, így igyekezzünk a lehető legjobban arra törekedni, hogy a legjobb minőségű szénát szerezzük be állatainknak.

A problémát az jelenti, hogy ezek az állatok kettős bélsárral rendelkeznek, tehát van egy általunk ismert, jellegzetes kemény bélsaruk, mely nyúl esetében golyó alakú, azonban ezen kívül van még egy lágy bélsár is. Ezeket az állat – amennyiben nem kap túl sok fehérjét – akkor azt elfogyasztja, így nem látjuk. Ez a lágy bélsár jelentős az állat számára, hihetetlen sok vitamint és fehérjét tartalmaz, azonban sajnos ezzel együtt beteg állat esetén kórokozók, ill. toxinok is folyamatosan újrafertőzik az állatot, ami a lágy bélsárral ürül.

A szénát naponta ad libitum adjuk, tehát mindig álljon az állat számára rendelkezésre, legegyszerűbben egy – állatlétszámtól függő darabszámú – szénatartóba elhelyezve, nem pedig le a földre, ahol az állatok beszennyezhetik.





... napi energia...

Másodlagos a táp etetése. Tápot igyekezzünk olyan kevésszer etetni, amennyire csak lehet, mert zömmel malomipari termékekből készül, ami nem természetes a tisztán növényevő állatok számára. Ezek az eleségek zömmel erősen hizlalók, ill. súlyos esetben emésztési problémákat okozhat. Sajnos nagyon sokszor tapasztalni, hogy kevésbé igényes gyártók olcsó magvakkal tömik tele a tápot. A probléma az, hogy ezek az állatok nem magevők, mint a hörcsögök, hanem tisztán növényevők, így nem kevés emésztési problémát okoz nekik.

Ha táp etetése mellett döntünk, mindenképpen ajánlom a monodiéta alkalmazását. Magyarán, ne legyen egy tápban különböző rudacskák, karikák, színes bigyók stb., hanem csak zöld bogyók vagy zöld rudacskák. Lehetőleg kerüljük a színesített tápok adását, mert ezek adalékanyagokat tartalmaznak, ami mesterséges az állatok számára, és nem kizárhatóan növeli a daganatos betegségek kialakulását – akárcsak a humán vonalon. A monodiéta előnye, hogy a válogatós állatok nem tudnak válogatni, otthagyni a táp zömét, hanem kénytelen megenni.





... minden napi vitaminok...

Ezeken kívül mindenképpen adjunk az állatoknak megfelelő mennyiségű zöldeleséget, mely kielégítik vitamin- és ásványianyagigényüket. Azonban arra ügyeljünk, hogy ezek az állatok ne kapjanak vegyszerrel kezelt, esetleg út mellől származó zöldeleséget, mert ezek az állatok szervezetére nézve veszélyes anyagokat tartalmaznak! Emellett természetesen kerüljük a mérgező növényeket is, amikre most nem térek ki, későbbi időpontban viszont szó lesz róla!

Mivel ezeknek az állatoknak a természetben sem túl energia-gazdag a takarmánya, így sok gyümölcs etetése komoly takarmányozási hibának tekinthető. A baj, hogy ezek jelentős mennyiségű fruktózt tartalmaznak, ami befogadására ezeknek az állatoknak az emésztőrendszere nem képes, így hasmenést okozhat, emellett az emésztőcsatornában könnyen erjedésnek indulhatnak, ami szintén kedvez a patogén baktériumok elszaporodásának. Ezenkívül a sok gyümölcs etetése bizonyítottan elősegíti az amúgy is fogékony állatokban a cukorbetegség kialakulását.

Amennyiben az állatok megfelelően vannak etetve, nem szükséges még külön vitaminokat adni.





... nem csak a rágcsálásért fontosak...

Sokan nem tudják, de a különböző faágak, kérgek fontos takarmányt jelentenek állataink számára. Az ágak kérge hihetetlenül sok és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, emellett ezek kitűnő rostforrást és a fogak kopásában is sokat segítenek!
Helytelen takarmányozás során fellépő fogászati problémák

DSC02592_2013-07-18.JPG





... az élet forrása: a víz...

Rengeteg tévhit terkeng erről is, miszerint ezeknek az állatoknak nem kell víz, mivel a zöldeleségben található víz bőségesen kielégíti igényüket. ez sajnos nem így van. Víz nélkül nincs élet, és sajnos ez igaz ezekre az állatokra is.

Mindenképpen biztosítsunk számukra napi rendszerességgel friss, bő mennyiségű vizet, melyet úgy szerelünk fel, hogy az állat ne szennyezze, ne borítsa fel, nem tudjon beletaposni stb. Erre tökéletesen megfelelnek a különböző kiszerelésben kapható golyós itatók.

Víz hiányában ezeknek az állatoknak komoly dehidrációs problémái lesznek, emellett komoly vízeletkiválasztási problémákkal szenvedhetnek. Gyakoriak a vesekövek kialakulása, aminek hátterében vízhiányon kívül még sok minden más is lehet (oxálsavat tartalmazó növényekkel történő fokozott etetés).

Arra ügyeljünk gondosan, hogy a vizet minden nap cseréljük, hiszen előfordulhat, hogy az állat ne tud beletaposni, beszennyezni, azonban egy ilyen zárt térben is elkezdenek a baktériumok szaporodni, főleg hogy az állatok nyállal azért szennyezik a vizet ivás közben, és 1-2 nap alatt tetemes algaréteg is kialakulhat a palack alján, ill. golyós részén.

Vitaminokat legegyszerűbben a vízbe cseppentve tudjuk állatainknak adni, így pl.: a C-vitamint a tengerimalacok számára. Nyulak esetén adhatunk almaecetet is a vízhez, ami kellően savanyítja a bélrendszert, segíti a jótékony hatású baktériumok elszaporodását, emellett ígéretesnek látszik a betegségek megelőzésében, ill. rengeteg vitamin, ásványianyag tartalmuk révén a bunda minőségét is javítja. Egy liter vízhez max. egy kupaknyi almaecetet adjunk.

Az állatoknak betegség esetén nyugodtan adhatunk teát is, amit rendszerint szívesen fogyasztanak. Ilyen pl.: a kamillatea, csalántea, édesköménytea.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Kereső


Login Form