Pellet eleség szerepe a kanári tenyésztésbenAz 2012 márciusban került első ízben a kezembe a Raggio di sole cég pellet elesége, Márton András barátom jóvoltából.

Szeretek újdonságokat kipróbálni, főleg ha az a kanári tenyésztés bölcsőjéből, Olaszországból származik.
Az első kétkilós csomag március 31-én a Madarásznapon került a kezembe, ez egy általános, egész évben etethető típus volt, olyan formában, mint a granulátum tápok, csak piciben, Ventisette névre hallgat.

A két Olaszországból származó sárga-fekete színkanárim és a Szerbiából érkezett kis roller tojó azonnal rávetették magukat, valószínűleg jól ismerték ezt a fajta táplálékot. A többi eleinte méregette, minden irányból vizsgálgatta, de lassan megkóstolták.

A madarak eszegették, mivel következetes vagyok, nálam mindent meg kell enni, nincs az, hogy miden nap újat teszek eléjük, amiből kieszik azt, amit ízlik, meghagyják ami nem és rövid időn belül átalakulnak labdává. Régebben nem tulajdonítottam a madarak elhízásának túlzott jelentőséget, míg nem egyszer egy váratlanul elpusztult madárnál az állatorvos egyértelműen közölte velem a boncolás után, hogy bizony a túlzott jólét okozta a vesztét.

Lassan növeltem az arányát a pelletnek az adagjukban, amint elfogyott az első 2 kg-os csomag, rendeltem egy 10 kg-os zsákot, ezúttal a fióka nevelésre ajánlott fajtából, ezt pedig Vivace névre keresztelték, ez pedig apróbb, morzsalékos formában készül. A tojók könnyen etették vele a kicsiket is, hiszen sokkal szaporább volt, mint a magok pucolgatása.

Szépen nőttek a fiatalok, gyanúsan figyeltem, mi lesz az eredménye a kísérletezésnek. Ilyenkor két esélyes a dolog, szép szaporulatot eredményezhet, de nagyon nagyot is lehet bukni. Nagyon gyorsan felfigyeltem rá, hogy a kicsiket kevésbé viselte meg a leválasztás és a szilárd táplálékra történő áttérés, elmaradt a sokak által tapasztalt lefogyásos, fehérjepangásos jelenség, egyetlen fióka sem mutatta jelét ilyen problémának, előző években mindig előfordult néhány kicsi, ami nem tudott átállni a magevésre. Az ügyetlenebb fiókák nem kényszerültek kizárólag lágyeleséget fogyasztani, hiszen ott volt a tálban a magok között a pellet, amit nem kellett hámozni, így hozzájutottak a megfelelő összetételű táplálékhoz, amíg szépen megtanulták a magok héjának a lefejtését. A pellet eleséget felében kevertem a saját magam keverékével (fénymag, sárga köles, vörös köles, repce, muhar, len, kender, hántolt zab), ma is ebben az arányban etetem. 
Persze fel tehetjük a kérdést, miért nem esznek csak pelletet, hiszen teljes értékű eledel. Ennek egy nagyon egyszerű és praktikus oka van: Ma Magyarországon kevesen etetnek pellettel, így szegény madarak csak néznének a magokra, ha máshoz kerülnek és éhen halnának.

A fiatalok leválasztáskori és a későbbi rendszeres kondíció vizsgálatánál jött a következő döbbenetes felfedezés: Hiányzik a pocakjukról a máskor megszokott „csecsemőháj”, viszont az egész kismadár súlypontja a mellizmon van. Meglepően fejlett, vaskos mellizommal rendelkeztek a kicsik, míg a begyük alatt, vagy a hasukon nyoma sem volt a megszokott hájrétegnek, szép, sima, hússzínű volt. Maga a kézbevétel érzése is más volt, mint az előző években. A felnőtt madaraimon is ugyanezt vettem észre, sem a hímek, sem a tojók nem eresztettek pocakot, de le sem soványodtak a fióka nevelés alatt. Mind kicsattant az egészségtől, látszólag nem is viselte meg őket a költés. 1,5-2 hónap leforgása alatt az egyedül tartott hímek, amiket több tojóval szoktam pároztatni, szintén a fiókákhoz hasonló testfelépítésűvé váltak: erőteljes mellizomzat, nulla zsírréteg.

Ahogy eljött a vedlés ideje, úgy éreztem, ki kell, hogy próbálja a következő fajtát, ami kifejezetten a vedlésre való, ezt Piumi-nek hívják, összetétele idomul a vedlő és új tollat fejlesztő madarak igényeihez. Mind a fiatal, mint az öreg madarak porcelánra vedlettek, jobb minőségű tolluk lett az előző évekhez képest. A vedlés befejezését követően áttértünk a pihenő időszakra ajánlott Quite fantázianevű termékre. A tojók szépen nyugiban várják a szezont, a hímek próbálgatják a hangjukat. 

November közepétől elkezdődik a felkészítésük a következő költési szezonra, először a Doremi nevű éneklési kedvet fokozó pellettel, majd a párválasztásra ajánlott Allegroval és szépen minden kezdődik elölről.

A Raggio di sole pelletről nagyon jó véleményem alakult ki az elmúlt hónapokban, az ára elfogadható, gyakorlatilag a legtöbb nem kerül többe, mint egy átlagos kanárik részére kimért magkeverék, 349-479 Ft között mozog az áruk.
Nem kell aggódni, hogy bedohosodik, ránk romlik, a maghéj alatt gombatoxinok halmozódnak fel, mindig frissen megvásárolható, nem kell nagyobb készleteket tárolnunk belőle.

Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, a szép, eleven fiatalok lesznek a bizonyítékok arra, hogy jó döntés volt.

 

Kereső


Login Form