Malukui kakadu (Cacatua moluccensis)

A malukui kakadu (Cacatua moluccensis) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

 

Elterjedése:

Indonéziához tartozó Maluku-szigetek területén honos. A Maluku-szigetek közül a délieken, nevezetesen Ceram, Sapaura, Haruku és Amboina területén él. Az északi szigetken közeli rokonfaja, a fehérbóbitás kakadu (Cacatua alba) él.

Nyílt, erdős térségek lakója.

 

Leírása:

A testhossza 52 centiméter, a tojó valamivel kisebb. Tollazata fehér és rózsaszín, lazacszínű bóbitája van.

 

Viselkedése:

Párban vagy kisebb csoportban él. Tápláléka magokból és gyümölcsökből áll. Röpte gyors szárnycsapásokból és siklórepülésből áll.

Mint a kakadufélék általában fészek gyanánt ez a faj is nagy fák odvait használja. Fészekalja két tojásból áll, melyen egy hónapig kotlanak felváltva a szülőmadarak.

 

Egyéb információk:

A vadon élő populáció rohamos mértékben csökken. A Maluku kakadu szerepel a vadon élő állat-és növényfajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) első függelékében 1989 óta. Ez at jelenti, hogy hivatalosan csak az adott fajjal mindennemű kereskedés tilos. A fogságban született egyedeket egyedileg azonosítják, de a kereskedelem e példányokkal sem teljesen szabad. Elméletileg csak állatkertek és madárparkok tarthatnák. Illegálisan rengeteg egyedet fogtak be. E fajnál az állomány ilyen mérvű megfogyatkozása elsősorban a díszmadár célú vadbefogás miatt van. Korábban nem volt ritka, hogy évente akár 6000 egyedet is befogtak. Ezek jelentős része elpusztult mielőtt még a fogadó országokba (elsősorban az Egyesült Államok és Nyugat-Európa bizonyos országai) ért volna.

Mára alakítottak ki több védett területet az elterjedési területén (elsősorban Seram szigetén) és igyekeznek visszaszorítani az illegális befogást is.

Kereső


Login Form