Bírálat

A madarak bírálata két féle módszerrel történhet:

- felhordásos módszer

- a bíró jár körbe és úgy bírálja le a madarakat

 

1. A bírálat ideális körülményei:

- Mind a madár, mind a bíró számára a legideálisabb, ha nyugodt körülmények között, a nyilvánosság kizárásával zajlik a bírálat. Ez azonban nem mindenhol kivitelezhető, egyesületünk rendezvénye ezért lett 3 napos, hogy megteremtsük a bírók számára a nyugodt körülményeket.

- Amelyik kategóriában lehetséges, célszerű a felhordásos bírálatot alkalmazni, mert így valamennyi madár azonos fényviszonyok között kerül a bíró elé, mivel nagyon sokat számít egy madárnál, hogy éppen jól megvilágított helyen, vagy árnyékban van-e, ezt a felhordásos bírálatnál kiküszöbölhetjük.

- Pártatlanság: ideális körülmények között a bíró nem tudja, nem tudhatja kinek a madarát bírálja, ezért fontos, hogy a bírálat előtt a tulajdonosok minden jelző gyűrűt és jelölést eltávolítsanak a madárról és a kalitkáról. Egyesületünknél felhordó, felíró minden kategóriában csak olyan lehet, aki adott kategóriában nem érintett, ha a bírálat egy teremben folyik, minden felhordó csak azzal a bíróval kommunikálhat, aki mellé kijelölték, ezzel is elkerülve még a lehetőségét is a bírálat befolyásolásának.

- Felhordónak célszerű olyan személyt kijelölni, aki ugyan nem érintett az adott kategóriában, de alapszinten felismeri a madarakat, ne a bírónak kelljen megmutatni, hogy hogy is néz ki mondjuk egy zebrapinty, vagy meg tudja különböztetni a melanin kanárit a lipochromtól.

- A bírókat minden esetben megkérjük, hogy pontosan töltsék ki a bírálati lapokat, a megjegyzés rovatba pedig írják be a kizárás indokát, a nagyobb hibákat, vagy éppen a madár kiemelkedő erősségét.

- A katalógus pontszámokkal készül, így a látogatók és kiállítók pontosan beazonosíthatják az egyes madarakat.

- A bírálati lapokat a kiállítás végén megkapják a kiállítók, így maguk is értékelhetik a madarukat a további tenyésztés szempontjai szerint.

 

2. Hogyan zajlik a bírálat?

2.1. Felhordásos bírálat

A madarak számára egy természetes fénnyel, illetve mesterséges fénnyel jól megvilágított helyen kihelyezünk egy asztalt, elé pedig a bíró számára egy kisebb asztalt és széket, ahol kényelmesen bírálhatja a madarakat.

Ezután a bíró közli a felhordóval, hogy az milyen rendszerben rakja elé a kalitokat, van aki egyenként bírál, van aki kollekcióban, de olyan is van, aki az azonos egzótákat, vagy azonos színváltozatú kanárikat egyszerre kéri kirakni és összehasonlításos bírálatot véget. 

Amikor  kért madár, vagy madarak az asztalra kerülnek, a felhordó a háttérbe húzódik és csendben várakozik, míg a bíró nem jelzi, hogy az adott madárral, vagy madarakkal végzett és azok visszahelyezhetők. A bírálat megtörténtét általában a kalitka feliratán jelzi a bíró, nehogy véletlen kimaradjon valamelyik madár a bírálatból.

Amikor az utolsó madár, vagy csoport is lekerült az asztalról, a felhordó körbe jár és leellenőrzi, hogy minden kalitkán rajta van-e a bírálat megtörténtét jelző jelölés. Amennyiben talál olyan kalitkát, amin nincs jel, akkor leellenőrzik, hogy a madár le lett-e bírálva, ez esetben pótolják a jelölést, ha kimaradt a bírálatból, akkor bírálatra kerül.

Amikor ténylegesen minden madár bírálata megtörtént a felhordó és a bíró kiválogatja azokat a bírálati lapokat, amin kiváló minősítés szerepel (min. 90 pontot elért a madár). A maradék lapokat még egyszer átforgatják, hogy abban bizonyosan nem maradt-e kiváló minősítésű madár, majd ezeket a lapokat félre teszik.

A bírálati lapok alapján a felhordó kiválasztja azokat a kalitokat, melyekben kiváló minősítésű madár található és ezeket újra felrakja a bíró elé. A bíráló ekkor összehasonlítja a kiváló minősítésű madarakat, meghatározza az első 3 helyezettet, valamint oda ítéli a különdíjakat, ha talál erre érdemes madarat.

Kollekcióknál hasonlóan zajlik a bírálat, csak ebben az esetben a kollekció 4 madarának a pontszámát összeadják és értékelik, hogy meg van-e a harmónia a kollekcióban és kapnak egy összpontszámot, itt értelem szerűen 4 x 90 pont a kiváló kollekció pontszáma, mely 360 pontot jelent, ebbe az összpontszámba nem csak a négy madár egyéni pontszáma számít bele, hanem a kollekció harmóniájára adott pontszámot is hozzáadják, már ha ilyet adott a bíró.

Felmerül a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha nincs 90 pontot elért madár a kategóriában?

Ebben az esetben szabályzatunk alapján akkor adjuk ki a kategóriában az első helyezést, ha van legalább 89 pontot elért madár, több azonos pontszámú versenyző esetén a helyezettek kiválasztása ugyanúgy zajlik, mint a kiváló minősítésű madarak esetén.

Amikor meg vannak a helyezések, ellenőrzésre kerülnek a gyűrűszámok, hogy valóban az e a madár tenyésztője, aki nevezte és a madár tényleg verseny korosztályba tartozik-e.

 

2.2. Nem felhordásos bírálat

Amikor a bírálat nem felhordásos módszerrel történik, a madarak a helyükön maradnak, a bíró megy oda hozzájuk és ott végzi el a bírálatot. 

Értelem szerűen itt nehezebb az esélyes, kiváló minősítésű madarak összehasonlítása is, valamint az azonos fényviszonyok biztosítása is. Egyesületünk mindezért ezt a módszert kizárólag a röpdében elhelyezett madaraknál használja a fizikai korlátok miatt.

2.3 Milyen szempontok alapján bírálnak?

A mi kiállításunkon kizárólag küllemi bírálat folyik, minden madárnál általában a következő szempontokat nézik:

- tollazat: itt pontozzák a fajra jellemző színt, mintázatot, a toll minőségét, épségét, teljességét

- méret, alak, nagyság: ennél a szempontnál megnézik, hogy a madár mérete megfelel-e a fajnak/fajtának, milyen a tartása, megfelelőek-e a testtájak arányai

- összbenyomás: gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adott madár egészében mennyire esztétikus

3. Tenyészszemle

A tenyészszemlére nevezett madarak szintén bírálatra kerülnek, ezeket a versenyre nevezett madarak után bírálják. Bírálatuk hasonlóan zajlik, mint a versenyzőké, azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek helyezések, a kiváló madarak közül a bíró döntése alapján különdíjas választható. Itt elsődleges cél a madarak tenyészértékének megállapítása, ezért nem vonatkozik rájuk a versenyző madarak számára előírt szigorú követelményrendszer, így a jelzőket sem kell eltávolítani. A bírálati lapot ugyanúgy megkapják a kiállítók és a katalógusba is bekerülnek a pontszámok. Itt értelem szerűen gyűrű ellenőrzésre sem kerül sor, hiszen a zárt gyűrű megléte sem feltétel.

 

4. Bemutatóra nevezett madarak: ezeket a madarakat nem kéri bíráltatni a tulajdonosuk, értelem szerűen nem bíráltatjuk őket.

                                   

 

Fekete Mária

Kereső


Login Form