Felkészítés a kiállításra

A kiállításon a madárnak minden tekintetben a legjobb formáját kell nyújtani, ezért már idejében el kell kezdenünk a felkészítését:

- fizikailag

- pszichikailag

 

A madár fizikai állapota több szempontból kell, hogy kifogástalan legyen:

- esztétikum

- erőnlét

- immunrendszer

 

1. A madár fizikai felkészítése

1.1. Esztétikum

Madarunknak a kiállítás alkalmával a lehető tökéletesebb formában kell lenni, hogy minél jobban megközelítse a fajra/fajtára jellemző etalont, a standardot.

A harzer roller kanárik kivételével Magyarországon valamennyi madárnak küllemi bírálat van, melynek során a bírók pontozzák a madár tollazatát, mintázatát, színeit, méretét, tartását, stb.

Ezek a fizikai jellemzői a madárnak 50 %-ban a genetikai alaptól függnek, 50 %-ban pedig a gondozásuktól.

Mikor is kell egy madarat felkészíteni, hogy a kiállításra tökéletes formában legyen?

Ez már a szülők tartásánál, takarmányozásánál kezdődik! A madár a tojásban és élete első óráiban a szüleitől kapott sziktömlőben lévő tápanyagra van utalva, melynek összetétele, minősége a szülő táplálásától, gondozásától függ. Ebben a szakaszban meg végbe a kis madár életének legnagyobb fejlődése, gyakorlatilag 2 külön álló sejtecskéből fejlődik ki egy bonyolult élőlény.

A madár életének ez a szakasz olyan, mint a ház építésnél az alapozás, ha a ház jó alapra épül, akkor bízhatunk benne, hogy ellenáll majd a természet viszontagságainak, nem fog összedőlni és hosszú ideig állni fog. Ugyanígy a madaraknál is itt alapozzuk meg a további fejlődésüket, teljesítményüket, élettartamukat. Ezért fontos a szülők jó minőségű eledellel történő táplálása, a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátás biztosítása. Ebben az esetben tudják csak biztosítani a tojásban fejlődő utódjuk számára a biztos alapokat.

A kikelt kicsiknek szintén nagyon fontos a táplálása. A jó minőségű eledel, változatos táplálás, megfelelő kiegészítők, odafigyelés megtérül a madár minőségében, ne ezen spóroljunk! 

A kiállításra történő felkészítés egy kritikus szakasza a vedlési időszak, a tollazat minősége, színezete, rajzolatának erőssége nagyban függ a vedlés alatti táplálástól. Törekedjünk a természetességre, de ha olyan madarunk van, melynek muszáj gyári színezőt adni, akkor figyeljünk nagyon az adagolásra, semmi esetre se adagoljuk túl.

A kiállítás előtti 1,5-2 hónapban a kiállításra szánt madarakat tartsuk lehetőség szerint egyenként, vagy kisebb csoportokban, nehogy kárt tegyenek egymás tollazatában. 

Biztosítsunk számukra rendszeres, folyamatos fürdési lehetőséget, helyüket tartsuk tisztán, tolluk, lábuk minél kevesebbet szennyeződjön.

A tenyésztők egy része kiállítás előtt samponos fürdetést, kozmetikázást alkalmaz, ez mindenkinek a saját döntése, amire mindenképpen oda kell figyelni:

- ne legyen szennyezett a madár tollazata

- ne legyen szennyezett a lába és a gyűrűje

- a túlnőtt csőrt, vagy karmot vágjuk le

A lábat és a szaru részeket sokan be szokták kenni a kiállítás előtti héten néhány alkalommal babaolajjal, étolajjal, ez szép simává és fényessé teszi ezeket a részeket, az étolaj a madárban kárt nem tesz, viszont az utolsó napokban figyeljünk rá, hogy a tollazatot nehogy csatakossá tegye.

A kivedlett kiállításra szánt madárnál nagyon ügyeljünk a megfogására, nehogy kitépjük, vagy megtörjük a tollazatát.

 

1.2. Erőnlét

A madárnak a kiállítás alkalmával erőnlétben is a legjobb formáját kell hozni, ezért már a megelőző 1.5-2 hónapban figyeljünk oda rá, hogy milyen a fizikai állapota.

Ezt legjobban úgy tudjuk megvizsgálni, ha kézbe vesszük a madarat, és fizikális vizsgálatnak vetjük alá:

- megtapintjuk a mellcsontját, az nem lehet éles, 2 oldalán egyenletesen izmoltnak kell lennie, amennyiben éles és mellette az izomzat kevés, akkor madarunk sovány, utána kell járni az okainak, mely lehet takarmányozási hiba, vagy betegség

- következő lépésben fújjuk el a madár hasáról a tollat, mely ideális esetben szép, a fajnak megfelelő formájú, a tyúkalkatúak kivételével általában lapos, sem kidudorodó, sem beesett, nincsenek a bőr alatt zsírpárnák. Sem a sovány, sem a kövér madár nem tud ideális teljesítményt nyújtani, így a verseny idejére hozzuk formába őket.

- ha már kézbe vettük a madarat, ellenőrizhetjük az egyéb fizikai jellemzőit is: Érdemes meghallgatni a légzését (csípős fajoknál csak óvatosan ), nem hallunk-e kattogást, szörcsögést, sípolást a légvételkor. Érdemes ellenőrizni a kloáka környékét, nincs-e szennyeződés, hasmenés. Nem utolsó sorban ilyenkor érdemes ellenőrizni a lábakat, csőrt, szükség esetén kozmetikázni.

1.3. Immunrendszer

A kiállítás alkalmával nagyon sok helyről, sok madár kerül egy légtérbe, így gondoskodnunk kell róla, hogy madarunk immunrendszere tökéletesen működjön. Ezt általában a változatos táplálás, megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátás segíti kialakulni. Mivel teljesen egészségesnek tűnő madarak is lehetnek kórokozók tünetmentes hordozói, ezért én hasznosnak tartom, hogy a kiállításon a madarak ivóvizébe adagoljunk almaecetet, vagy ezüstkolloidot (pl. Hema Argenta Columba), vagy más hasonló terméket. 

 

2. Pszichikai felkészítés

2.1. Szoktassuk a madarat emberekhez

A kiállítás alkalmával rengeteg ember fordul meg a kalitkák, volierek körül és erre érdemes a madarakat felkészíteni. Ebben az időszakban érdemes megmutatni minden látogatónak a madarakat, azok menjenek közel hozzájuk, beszéljenek hozzájuk, nézegessék őket, hogy a madarak is hozzászokjanak, hogy idegen emberektől sem kell félni, riadozni.

A másik dolog, ami miatt ez fontos, mert a bíró csak olyan madarat tud értékelni, ami nyugodtan viselkedik, nem bújik el, nem töri magát, hanem természetes pózt vesz fel, így pontosan látszik a tartása, viselkedése, valamennyi testtája. 

A kiállítás előtt kúra szerűen adott B vitamin komplex segíthet abban, hogy a madár nyugodtabb maradjon, de nem pótolja a gondos felkészítést.

2.2. Szoktassuk a madarat a kiállítási eszközökhöz

Ha egy nagy röpdéből kifogunk egy madarat és egy standard kiállítási kalitba, vagy kisebb kiállítási röpdébe helyezzük, az sokként érheti, így érdemes ehhez már előre hozzá szoktatni.

A kalitkás madarakat a kiállítás előtt 1,5-2 hónappal érdemes kisebb boxokban, egyenként elhelyezni, egyrészt, hogy szokják a kisebb helyet, másrészt ne tegyenek kárt egymás tollazatában.

Amennyiben van saját kiállítási eszközünk, az utolsó hónapban érdemes minden madarat néhány napra beköltöztetni egy-egy ilyenbe, hogy megszokják, illetve érdemes benne arrébb rakni őket, hogy a bírálatkor a felhordástól se pánikoljanak.

Ne feledjük: a kiállításon a legszebb madár is szerepelhet rosszul, ha ideges, fél és töri magát, így lehetetlenné teszi a bírálatot, de rosszabb esetben meg is sérülhet. Ezért fordítsunk kellő figyelmet a felkészítésükre.

 

 

Fekete Mária

 

 

 

 

 

 

Kereső


Login Form