Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Az első madaram

Az első madaram 10 éve 11 hónapja #520

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
6. rész

A madár beszerzése

Madarat több helyről tudunk beszerezni, bármelyiket is választjuk, nagyon körültekintően kell eljárni.

1. Közvetlenül a tenyésztőtől: előnye, hogy kevesebb stressz éri a madarat, hátránya, hogy esetenként sokat kell várni
2. Kiállítás: a kiállításokon is biztosítanak általában vásárlási lehetőséget, ez hasonlatos a börzéhez
3. Börze: kisállatbörze, madárbörze alkalmával is tudunk megfelelő madarat beszerezni, itt azonban nagyon oda kell figyelni, hogy kitől veszünk, hiszen itt előfordulhatnak kupecek és szaporítók is. Kizárólag olyan helyről vásároljunk madarat, ahol szép, tiszta ketrecekben, étellel-itallal ellátva árulják a madarakat, amik élénkek és nincsenek összezsúfolva.
4. Kisállat kereskedés: A közhiedelemmel ellentétben találhatók olyan kisállat kereskedések is, ahol az eladó hozzáértő, esetleg maga is madarász, a madarakat megfelelő méretű boxokban tartja, pl. Győr belvárosában található ilyen.. Olyan helyről, ahol zsúfoltan, apró kalitkákban vannak a madarak, semmi esetre se vegyünk, ilyen pl. az egyik bevásárlóközpont közlében az egyik panel aljában lévő főként akvarisztikai bolt, ahol aprócska kalitkába zsúfolva, egy üveg szekrényben tartják a madarakat.
5. Örökbefogadás: sokszor előfordul, hogy valaki megunja a madarát, valamilyen okból nem tudja, nem akarja tovább tartani, illetve tenyésztőnél valamilyen okból (kor, sérülés, színhibát örökít, stb) a tenyészetből kivonásra kerül egy madár, gyakorta elajándékozzák azt.

A nekünk tetsző madarat egy darabig távolabbról figyeljük, hogy is viselkedik: Élénk-e, nem borzolja-e magát, nincs-e hasmenése, milyen a tollak állapota. A tolltörés, vedlés nem azonos a fénytelen, borzolt, piszkos tollazattal. Figyeljük meg a madár tekintetét, legyen élénk, érdeklődő és a szem fényes, homály és zavarosság mentes.
Menjünk egy kicsit közelebb, figyeljük meg a légzését, ne ziháljon, ne halljunk hangokat (szörcszörej, sípolás), ne legyen a légzésnél nyitva a csőr. Ez utóbbinál figyelni kell arra, hogy egyes fajok fenyegetés, vagy izgalmi állapot hatására is kitátják a csőrüket.

Ha mindent rendben találunk, akkor kérdezzük meg a madár gazdáját alaposan a kiszemelt példányról, kora, ivara, gondozása, mit evett (az első időszakban célszerú ugyanazt adni, majd ha később másikat szeretnénk, fokozatosan áttérni), van-e valami fontos tudni való vele kapcsolatosan.
Ha nem ismerjük az illetőt akár csak hallomásból, érdemesebb gyűrűs madarat választani, így legalább a korát illetően kevesebb meglepetés érhet bennünket.

Megvásárlás után a madarat haza kell szállítanunk, ha rövid távon kell szállítani, akkor a legpraktikusabb egy nem túl nagy papírdoboz, amire néhány lyukat készítünk levegőzés gyanánt, hosszabb távra is érdemes madárszállítót beszerezni, ami szintén nem túl nagy méretű, hogy a madár ne akarjon repülni és ne törje magát. Praktikus olyat választani, ami csak egy oldalon rácsos, így nyugodtabb marad új kedvencünk.

Hazaérkezve engedjük be a már előkészített kalitkájába és tegyük nyugodt helyre.
Nagyon szeretnénk ilyenkor foglalkozni az új jövevénnyel, de a hosszú boldog, közös élet érdekében ezzel várjunk egy-két napot, hogy a madárka megnyugodhasson.
admin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Az első madaram 10 éve 11 hónapja #511

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
5. rész

Ha már mindent tudni vélünk leendő kedvencünkről és megszületett a felelős döntés, gondoskodni kell a megfelelő felszerelésről. Mivel ez nem olcsó mulatság, ne hagyjuk az utolsó pillanatra és végképp ne hagyjuk akkora, mikor a madárka már egy dobozban kuksol.

Amire minden madárnak szüksége van:

- megfelelő méretű kalitka, box, vagy röpde: Ne feledjük, túl nagy kalitka nincs, viszont túl kicsi igen, azért alaposan nézzünk utána a leendő madarunk igényeinek. Még akkor is szükségük van egy tágas kalitkára, ha időnként kiengedjük őket. A minimális méreteket a 41/2010-es kormány rendelet melléklete tartalmazza. A kereskedések megpróbálják eladni a készleteket, ne higgyük el minden esetben, amit mondanak. Semmi képen ne vásároljunk kör alapú kalitkát, ez tilos egyébként is, de mégis árulják. A legpraktikusabb a téglatest alakú kalitka, mely hosszabb, mint amilyen magas. A különböző pagodák, ilyen-olyan formák csak nekünk tetszenek, a madárnak nem és akár balesetveszélyesek is lehetnek. Takarítási szempontból a kihúzható tálcás változat praktikusabb, anyagát tekintve a műanyag, illetve korrózió álló fém, illetve ezek kombinációja a legmegfelelőbb.

- ülők, ugrálók: ne feledjük, néha a kevesebb több, hagyjunk a madarunknak mozgásteret, ne tömjük tele a kalitkát mindenféle műanyag vacakkal, a legpraktikusabbak erre a célra a természetes ágak, vagy a madár méretének megfelelő átmérőjű tiplifa. A kalika méretétől függően 2-3 ugráló teljesen elegendő, esetleg, ha a nagy a hely egy hinta (nem műanyag, sima fém és tiplifa konstrukció) felszerelhető középre, ezt különösen a fiatal madarak élvezik és segít fejleszteni a mozgáskoordinációjukat is.

- itató: Itatóból sok féle kapható a kereskedelemben, igyekezzünk olyan megoldást választani, ami a legkevésbé szennyeződik, a vízben fürdő madarak nehezebben tudják kifürdeni és biztonsággal rögzíthető. Figyelem! A fém edények ionjai reakcióba léphetnek a vitaminok, gyógyszerek alkotórészeivel, befolyásolva annak felszívódását, ezért ezeket mindig műanyag edényben adjuk

- etetők, ásványi anyag tartók, lágyeleség tartók: bizony, ezekre mind szükség van. Az etetésre használt edény mérete legyen elég nagy, legyen stabil, a kereskedelemben kapható önetetők nagy hátránya, hogy a madár a kedvenc magjai elérése érdekében percek alatt ki tudja szórni a magokat. Etetőként akár egy egyszerű, nem éles peremű konzervdoboz is használható. A madaraknak szüksége van ásványi anyagokra, egyrészt a csontozat, izomzat, belső szervek egészségének megőrzésére, másodszor pedig az emésztéshez. Erre egy etetőnél kisebb, jól rögzíthető edényke is megfelel, a kereskedelemben különböző formában lehet kapni ilyeneket. A lágyeleségnek is érdemes külön etetőt vásárolni, ennek mérete az egyedszámtól függ, lehet kapni akár nagyon helyes egy adagos konstrukciót is.

- szépia csipesz: létezik speciális kereskedelemben kapható alkalmatosság is, de egy sima ruhacsipesz is megteszi

- fürdető: a madarak számára fontos, hogy tisztán tarthassák tollazatukat, egyes fajok vízben fürdenek, míg mások porfürdőt vesznek, ez utóbbiaknak egy nem túl alacsony peremű műanyag edény is megteszi, míg a vízben fürdőknél többféle megoldás is létezik. Vannak medencés fürdetők, amik kívülről akaszthatóak a kalitkára és vannak behelyezhető kis tálacskák. Az előbbi előnye, hogy kevésbé tudja a madár összevizezni a környezetét.

- alom: a kalitka almozására különféle anyagokat használhatunk, ezeknek meg van a maga előnye és hátránya
  • homok: repüléskor a madarak porolnak vele, ugyanakkor ha esznek belőle, segíti az emésztést

  • zeolit/zeolit alapú macskaalom: szagtalanít, fertőtlenít, viszont nagyon finom pora van, ami hosszú távon irritálhatja mind a madár, mind az ember légútjait

  • hullámpapír: nem porol, viszonylag több napig tisztaság látszatát kelti, újságpapírt semmiképpen ne használjunk, mert a festék mérgező anyagokat tartalmazhat

  • pormentesített forgács: talajon élő madaraknál ideális, viszont a repülő madarak repülés közben kikeverik a kalitkából

- eledel: a fajnak megfelelő magkeverék, táp, pellet, esetleg ezek keveréke. Készíthetjük mi magunk is, megvéve külön az alkotó elemeket, de kapható a kereskedelmi forgalomban kész keverék is. Mindig figyeljünk oda rá, hogy ne legyen dohos, avas, penészes, molyos. A csemegerudakat, karikákat, nasikat kerüljük, felesleges kalória, mely a madár elhízásához és élettartama lerövidüléséhez vezet.

- ásványi anyagok: gritt, ÁP 17, kagylóőrlemény (emésztést is elősegíti), zeolit, madárhomok, stb. Ezek mind adhatók, sőt a keverékük is, mindig legyen a kis ásványi anyagos edényben belőle. A szépia csőrkoptatásra és kalcium pótlásra is alkalmas, szintén mindig legyen a kalitkában belőle. "Csőrkoptató" néven árusított préselt ásványi anyag tömb, ezek különböző formában készülnek, csak a natúrt vásároljuk, ha mindenképpen szeretnénk ilyent, a színezettet, ízesítettet kerüljük.

- lágyeleség: bizonyos időszakonként adjuk a madaraknak, készül gyári és készíthető házilag is, mindig számoljuk bele a napi élelem adagba, kivéve az etető szülőknél

- vitamin készítmények: nagyon sok féle kapható, érdemes megkérdezni a tenyésztőt, akitől a madarat vesszük, hogy mit használ. A kereskdelemben kapható olcsó bóvliktól óvakodjunk.

- zöldség, gyümölcs, zöld: ezt mindig frissen szerezzük be, kizárólag olyan helyről, ahol bizonyítottan vegyszermentes, mert egy kis súlyú madár számára egész pici (embernél észre sem vehető mennyiség) adag is halálos mérgezést okoz.
admin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Az első madaram 10 éve 11 hónapja #508

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
4. rész

Ha sikerült kiválasztani az ideális fajt/fajtát, ideje megismerkednünk közelebbről vele.

Mielőtt végleg elszánjuk magunkat a madár beszerzésére, érdemes információkat gyűjteni,

Információ források:
- tenyésztők
- szaklapok
- szakkönyvek
- internet, ez utóbbit fenntartással kezeljük, mert ellenőrizetlenül kerülhetnek fel információk
- kiállítások, börzék

Mindenképpen érdemes a kiszemelt madarat élőben is látni, mielőtt megvásárolnánk egyet belőle.

Érdemes felkeresni tenyésztőket, kiállításokon elbeszélgetni az adott madarat tartókkal, fórumokon, klubokban chatelni olyanokkal, akik tenyésztik, vagy tartják az adott fajtát.
Próbáljuk minél mélyebben körüljárni a faj igényeit, viselkedését, hogy biztonsággal el tudjuk dönteni, valóban nekünk való-e a kiszemelt madár.
admin
Utolsó szerkesztés: 10 éve 11 hónapja Beküldte madarasz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Az első madaram 11 éve 2 napja #506

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
3. rész
Első madárnak mindenképpen egyszerűbb fajtákat javasolnék, segítségül néhány könnyen nevelhető, gondozható faj/fajta.

A papagájok közük könnyen gondozható a normál hullámos papagáj, nimfa papagáj és a katalin papagáj, Egyedül és párban is tarthatók, de egyedül csak akkor tartsunk madarat, ha elegendő időnk van foglalkozni vele, ha nem vagyunk egész nap otthon, célszerű párban tartani őket, vagy ha nem szeretnénk vétlen szaporulatot, akkor két azonos neműt.

A választásnál mindenképpen vegyük figyelembe a család zaj tűrését, a katalinok nagyon csendes madarak, míg a hullámosok és a nimfák zajosabbak.

Pintyfélék, kanárik

A pintyfélék közül a legkevésbé érzékenyek a zebrapintyek és japáni sirálykák normál változatai, elevenek, vidámak, A zebrapinty erősen revír tartó madár, nem túl békések egymással, ezért maximum egy párat tartsunk egy kalitkába. A japáni sirálykák kedves, béketűrő madarak, óriási bennük a csapatszellem, még a hímek is építenek közös fészket és szeretnek csoportosan éjszakázni az odúban. Első madárnak ideálisak, a hímek éneklés közben jobbra-balra fordulnak, akár egy kis elemes játék. Bájos teremtmények.

Érzékenyebb egzotikus pintyeket semmiképpen se válasszunk madaras tapasztalat nélkül, bár színesek és törékenyek, gondozásuk nehezebb, igényeik speciálisabbak.

A kanárik ma már rengeteg színben és formában előfordulnak. Itt is elsősorban a családtagok magas hangok iránti tűréshatárát kell figyelembe venni elsősorban, mivel egyes fajták hímjei képesek akár egész nap is magas hangon trillázni és ez sokakat hosszú távon zavar.

Az egyik legkedvesebb kanári a harzer roller, halkan, zárt csőrrel énekel, intelligens, játékos, kizárólag mély fekvésű a hangja, kis lakásba ideális.

Ha bírja a család a csapper kanári egész napos fütyülését, akkor bátran választhatunk színkanárit is, érdemesebb az alapszínekből választani, ezek kevésbé érzékenyek, mint a mutációk.
Egy dologra fontos felhívni a figyelmet: A piros színezetű madarak színét nem a természet ihlette, a vedléskor színtáplálással érték el a színt, a következő vedlésnél színük kifakul, ez teljesen normális folyamat. A vedléskor adott színező újra pirossá teszi a madarat, viszont lerövidíti az élettartamát.

Az alakkanárik tartása nehezebb, néhány fajtájukat azonban nyugodtan választhatjuk első madárnak is.

Mielőtt eldöntenénk, hogy melyik kanári fajtát szeretnénk beszerezni, érdemes meghallgatni a hangjukat a neten, ez sokat segíthet a felelős döntésben.

Tyúkalkatúak

A tyúkalkatúak között egyaránt találhatunk házi állat fajtákat és díszmadarakat. Ezek helyigénye nagyobb, mint a fentebb felsorolt madaraknak, egy részük inkább nagy alapterületet igényel, mint magasságot, A japán fürj, vagy kínai törpefürj akár társás röpdékben is tartható talajlakóként.

A japán fürjet gazdasági céllal is tartják, tojását, húsát hasznosítják, viszont társállatként is tartható szelíd, bújós természete miatt. Lakásban nem ideális tartani, nyáron szabadtéri volierben kitűnően érzi magát,, télen pedig védett, vagy fűtött helyen kell teleltetni. Családban élnek, az ideális ivararány egy kakas és három tojó.

A kínai törpefürj a világ legkisebb fürje, akár kanárik, pintyfélék röpdéinek aljában is tartható, jól kijön még a gyémántgalambokkal és a kacagó gerlékkel is, papagájokkal nem javasolt tartani, azok megölhetik. A kínai törpefürj szigorúan monogám.

Galambok, gerlék

Közülük első madárnak a gyémántgalambot, vagy a kacagógerlét javasolnám, hogy melyiket választja az ember, ez a rendelkezésre álló helytől függ. kisebb helyre értelem szerűen kisebb méretű madarat érdemes választani. A galambokat érdemes párban tartani.
admin
Utolsó szerkesztés: 10 éve 11 hónapja Beküldte madarasz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Eldöntöttük, hogy madarat vásárolunk 11 éve 3 napja #504

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
2. rész.
Amikor megszületett a döntés, hogy madarat fogunk vásárolni, először is ki kell választanunk a fajt/fajtát, illetve a típusát.
Ha még sosem volt madarunk, érdemes egy könnyebben gondozható, kevésbé érzékeny fajt, fajtát választani.

Először is be kell határolnunk, hogy milyen célból szeretnénk a madarat:
- gazdasági
- tenyésztési
- házikedvenc

Ha ezt meghatároztuk és a kedvenc mellett döntöttünk (érdemesebb ezzel kezdeni, ha még nem volt madarunk), ki kell választani a típusát:

- magevő
- rovarevő
- lágyevő

Első madárnak mindenképpen érdemes olyan madarat választani, melynek nincsenek speciális igényei, ezért legjobb a maggal táplálkozók közül választani.

Itt is számtalan csoport közül választhatunk:

- papagájok
- galambok
- tyúkalkatúak
- kanárik
- pintyfélék

Ha sikerült eldönteni melyik csoport szimpatikus, akkor ki kell választani a fajt/fajtát.
admin
Utolsó szerkesztés: 10 éve 11 hónapja Beküldte madarasz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Mit kell végiggondolni először 11 éve 3 napja #503

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
1. rész.
Nagyon sok családban a gyermekek unszolásának engedve érkezik meg az első háziállat.
Amikor rászánjuk magunkat egy állat vásárlására, vagy örökbe fogadására, ha nem magunknak vesszük, hanem a gyerekeknek, akkor először is azon kell elgondolkodni, hogy a gyermek(ek) már elég idősek-e ahhoz, hogy gondoskodni tudjanak egy állatról. Tudatában vannak-e annak, hogy élőlény kerül a családban, nem pedig egy játékszer, az új családtag érez, él, lélegzik és igényei vannak, mind foglalkozásban, mind fizikai szükségletekben.

A következő nehéz döntés, hogy milyen állatot is válasszunk, itt alapvetően több lehetőség van:
- emlős (kutya, macska, kisrágcsáló, ragadozó, nyúl, stb.)
- madár
- hüllő, kétéltű
- rovar
- hal, vagy egyéb vízi élőlény

Alapvetően mérlegelni kell, hogy életritmusunkhoz, lakásunkhoz/udvarunkhoz melyik állat passzolna a leginkább. Érdemes figyelembe venni:
- kiránduláskor, nyaraláskor nem maradhatnak felügyelet nélkül az állatok
- a család napi életritmusába mennyi foglalkozás fér bele
- anyagilag megengedhetjük-e magunknak az adott állat ellátását
- nem allergiás-e valaki a családban a szőrre, vagy tollra
- mekkora helyünk van az adott állat számára
- milyen hosszú az élettartama, képesek vagyunk-e annyi ideig gondoskodni róla
- tudjuk-e vállalni az állat fizikai szükségleteinek a kielégítését (pl. a kutya napi többszöri levitelét egy udvarral nem rendelkező lakásban)
- van-e a családtagoknak elegendő ideje az adott állat szociális igényeinek kielégítésére
- azt is nagyon fontos körbejárni, hogy a kiszemelt faj, vagy fajta milyen zaj, szag és egyéb hatással jár és ezt tudja-e a család vállalni
- az állat tud-e sérülést okozni, van-e esetleg mérge

Ha mindent felelősen végiggondoltunk és kiválasztottuk új háziállatunk típusát, akkor a következő lépés a fogadásához szükséges előkészületek megtétele.
admin
Utolsó szerkesztés: 10 éve 11 hónapja Beküldte madarasz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Kereső


Login Form