Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Általánosságban a kutyákról

Általánosságban a kutyákról 10 éve 2 hónapja #1027

  • Marcsi1
  • ( Admin )
  • Marcsi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 197
  • Köszönetek száma: 2
  • Karma: 9
Beszélgessünk már egy kicsit a FELELŐSSÉGTELJES ÁLLATTARTÁSRÓL is!

Engem nagyon zavar, mikor folyton csak azt látom, hogy kórusban szörnyülködtök egy-egy elpusztult, vagy megsérült kutya kapcsán, de ha szóba hozom a felelős állattartás fontosságát, azonnal támadtok. Pedig bizony ezzel a tragédiák 99 %-a megelőzhető lenne.

Ha valaki nem gondoskodik arról, hogy a kutya nem jusson ki a birtokáról, mi is történhet a kutyával:
- elüthetik a közúti és vasúti járművek, ami súlyos sérüléssel, pusztulással járhat
- lelőheti a vadász
- valaki elviszi és befogadja, a gazdája meg bottal ütheti a nyomát
- beviszi a sintér
- állatkínzó kezébe kerülhet
- jön egy nagyobb kutya, vagy egy falka és rátámadnak, súlyosan sérül, vagy elpusztul
- a vadállatok is képesek a kutyával végezni, pl. a vaddisznó egyetlen ökleléssel fel tudja hasítani a kutyát, ha a kan védi a kondát, vagy a koca a malacait

Viszont van az éremnek egy másik oldala is, amikor a gazda akár anyagi, de rosszabb esetben akár gondatlanságból elkövetett emberölésért is felelősségre vonható:
- a kutya közúti balesetet okoz, ha chipes, a gazda köteles megfizetni az okozott kárt
- a kutya közúti balesetet okoz, súlyos sérüléssel járó, vagy halálos kimenetelű, ez esetben a gazdát akár gondatlanságból elkövetett emberölésért hosszú évekre rács mögé is helyezhetik, a maradandó károsodást elszenvedett áldozat több milliós kártérítést követelhet, az anyagi kárt is meg kell téríteni
- a kutya valamilyen okból emberre támad, sérülést, vagy halált okoz. Nem kell hozzá sok, a kutyák nagy részét irritálja pl. a gyerekek kis műanyag motorjának a kerregése. Abban az esetben is megváltozik a kutya viselkedése, ha falkába kerül, többé nem érvényes a megszokott emberrel való kapcsolat, akár prédának is tekintheti. Sérülés esetén gondatlan veszélyeztetés, halál esetén gondatlanságból elkövetett emberölés, plusz a sérült polgári peres úton milliós kártérítést követelhet.
- a kutya más által sétáltatott kutyára támadhat, ahol akár a kutya, akár a gazda súlyos sérüléseket szenvedhet, valamelyik állat el is pusztulhat és szintén súlyos jogi és anyagi következményei lehetnek
- a kutya bemegy valaki más magánterületére és ott kárt okoz, mondjuk rátámad az állataira, megsebesíti és elpusztítja azt, ez szintén súlyos anyagi és jogi következményeket vonhat maga után, de akár a birtok tulajdonosa a saját állatai védelmében el is pusztíthatja a csavargó kutyát.
- a szabadon kószáló ebek nagyon hamar rákapnak a vadászat ízére és ártatlan, természetben élő állatokat ölnek, vagy sebesítenek meg. Aki igazán szereti az állatokat, az megérti, hogy ezt meg kell akadályozni, ők is állatok, az életük pont ugyanannyit ér, mint a csavargó kutyáé és egy kutya akár több százzal is végezhet néhány hét alatt.

Jó lenne, ha egy kicsit felelősebben kezdenénk el gondolkodni és nem kórusban szörnyülködni (megmondom őszintén, én nem teszem, a kutyát szívből sajnálom, viszont a szemét felelőtlen gazdáját úgy rúgnám fenékbe, hogy Holdra szálljon, mert 99,9%-ban az állatok még most is élnének, ha a gazdájuk alkalmas lenne a tartásukra) és minél többször és több helyen felhívni a figyelmet a felelős állattartás alapvető követelményére: A kutyának felügyelet nélkül nem szabad kijutni a gazda birtokáról, gondoskodni kell annak birtokon belül tartásáról, amit mellesleg jogszabály is előír.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Kereső


Login Form