Nyári kapros tejfölleves fürjtojással
só
4 db fürjtojás
1 db citrom
3 dl tejszín
3 g pirospaprika
1 csomag kapor
1 fej vöröshagyma
5 dkg liszt
5 dkg zsír
A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és elkeverve világos rántást készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük és felforraljuk. Sóval és kevés pirospaprikával ízesítjük. Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig. Ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt, a fürjtojásokat, és citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és még 2 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon. Ezután még egy kevés friss, összevágott kaprot keverünk bele. Ezt a levest jól lehűtve is fogyasztották a nyári nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele tojást.