Saláta sajttal és fürjtojással
Hozzávalók:
40 dkg vegyes saláta (fejes, fodros, madár, endívia)
10 dkg retek
10 dkg színes húsú paprika
20 dkg feta (vagy más sajt)
16 fürjtojás
A mustáros öntethez:
4 evőkanál magos mustár
1 evőkanál méz
1 dl olívaolaj
1 evőkanál finomra vágott snidling
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 evőkanál almaecet
A joghurtos öntethez:
1 dl joghurt
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg lágy krémsajt
1 teáskanál cukor
1 citrom leve
1 evőkanál finomra vágott snidling
Az olajos öntethez:
1 dl olívaolaj
1 teáskanál szardella paszta
1 dl uborka lé
1 evőkanál finomra vágott lilahagyma
2 db reszelt csemege uborka
1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
Elkészítés:
A salátákat megtisztítjuk, leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük. Megmossuk, megtisztítjuk a retket, a paprikák, és kisebb darabokra vágjuk. A sajtot felkockázzuk. A fürjtojásokat keményre főzzük (kb. 8 perc), meghámozzuk, és kettévágjuk.
A sajtot, a salátákat, a retket és a paprikát lazán összekeverjük. Négy tányérra szedjük, és a tetejére tesszük a fürjtojást. Elkészítjük a salátaönteteket:
Mustáros: a mustárt kikeverjük a mézzel, olajjal. Amikor egynemű, beletesszük a snidlinget, sót, gyömbért és az ecetet – valamint kb. 1/2 dl vizet.
Joghurtos: a joghurtot kikeverjük az olajjal, a krémsajttal, a cukorral, és a citromlével. Amikor sima, beletesszük a snidlinget, sózzuk.
Olajos: az olajat elkeverjük a szardellapasztával, az uborkalével, majd beletesszük a hagymát, az uborkát, a petrezselymet. Ismét elkeverjük, ha kell, sózzuk.
Ki-ki az ízlésének megfelelővel gazdagon meglocsolja a saját adagját.
Forrás: Kiskegyed konyhája