Fürjtojásos mangalica szűzpecsenye hollandi mártással
Hozzávalók: 1 mangalica szűzpecsenye, 7-8 darab fürjtojás, 3 vékony szelet sajt (kb. 10 dkg), só, bors, 10 dkg császárszalonna; 5 tojás sárgája, 18 dkg vaj, 3 evőkanál fehérborecet, fehér bors, 1 babérlevél, 1 kis fej hagyma, kevés citromlé, só.
Elkészítése: A húst megmossuk, hosszában óvatosan elvágjuk, úgy hogy legyen egy nagy hosszúkás szelet belőle, sózzuk, borsozzuk. A fürjtojásokat megfőzzük keményre, meghámozzuk. A húsra hosszan sajtszeleteket rakjuk, az egyik szélét kirakjuk tojásokkal, majd feltekerjük és császárszalonnába göngyöljük. Alufóliába csomagoljuk és előmelegített sütőben, közepes hőfokon készre sütjük. A mártáshoz a fehérborecetet ugyanannyi vízzel, az őrölt borssal, a babérlevéllel és a hagymával összeforraljuk, majd leszűrjük, és a levet lehűtjük. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük, a habját leszedjük és hűlni hagyjuk. Egy edényben vizet melegítünk, majd egy tálat helyezünk a forró víz fölé, a tálba rakjuk az öt tojássárgát, 2 evőkanál ecetes levet és folyamatosan kavargatjuk. Óvatosan, mint a majonézt ahogyan szokták készíteni, hozzácsurgatjuk a vajat, és folyamatosan szorgalmasan kavarjuk, amíg sűrű masszát kapunk. Amikor levesszük a gőz fölül, akkor is folyamatosan kavarjuk, hogy ne csapódjon ki a vaj. Addig kavarjuk, amíg kicsit kihűlt, kb. 3 percet. Ízlés szerint sózzuk, esetleg citromlével savanyítjuk.
A sikeres hollandi mártás titka az, hogy miután levesszük a gőzről a mártást, folyamatosan keverni kell, mert másképpen kicsapódik a vaj. Érdemes elkészíteni, igazi ünnepi íz, sült vagy főtt húsok mellé kiváló, de szendvicsekhez is kitűnően használható. A fürjtojásos töltelék hirtelen ötlet volt, nagyon mutatós és finom főétel illetve előétel lehet.