Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Húsételek

Alufóliás fürj 10 éve 3 hónapja #1014

  • Marcsi1
  • ( Admin )
  • Marcsi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 197
  • Köszönetek száma: 2
  • Karma: 9
Tegnap kipróbáltam egy új dolgot:

Alufóliába tekertem a fürjet, körülötte karikára vágott burgonyával.

3 féle ízesítést próbáltam ki, mindegyik finom lett.

1. Fokhagymás-köményes: a fürjet besóztam, 2 nagy gerezd fokhagymát tettem bele és csipet köményt.

2. Hagymás-ételízesítős: a fürjet besóztam, majd egy kis ételízesítőt hintette rá, a hagyma felét karikára vágva az alatta lévő krumpli karikákra tette, a másik felét pedig a madárba.

3. Rozamringos-kakukkfüves: A besózott madár belsejébe tettem a fűszernövényeket és egy szelet almát.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Húsételek 10 éve 8 hónapja #744

  • Marcsi1
  • ( Admin )
  • Marcsi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 197
  • Köszönetek száma: 2
  • Karma: 9
Szoktátok nézni a Szulejmán című sorozatot? Tudjátok mit eszik Hürrem szultána, mikor áldott állapotba kerül? Sült fürjet. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Húsételek 10 éve 9 hónapja #592

  • gawi1
  • ( Admin )
  • gawi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek száma: 1
  • Karma: 4
Fürjtojásos mangalica szűzpecsenye hollandi mártással

Hozzávalók: 1 mangalica szűzpecsenye, 7-8 darab fürjtojás, 3 vékony szelet sajt (kb. 10 dkg), só, bors, 10 dkg császárszalonna; 5 tojás sárgája, 18 dkg vaj, 3 evőkanál fehérborecet, fehér bors, 1 babérlevél, 1 kis fej hagyma, kevés citromlé, só.

Elkészítése: A húst megmossuk, hosszában óvatosan elvágjuk, úgy hogy legyen egy nagy hosszúkás szelet belőle, sózzuk, borsozzuk. A fürjtojásokat megfőzzük keményre, meghámozzuk. A húsra hosszan sajtszeleteket rakjuk, az egyik szélét kirakjuk tojásokkal, majd feltekerjük és császárszalonnába göngyöljük. Alufóliába csomagoljuk és előmelegített sütőben, közepes hőfokon készre sütjük. A mártáshoz a fehérborecetet ugyanannyi vízzel, az őrölt borssal, a babérlevéllel és a hagymával összeforraljuk, majd leszűrjük, és a levet lehűtjük. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük, a habját leszedjük és hűlni hagyjuk. Egy edényben vizet melegítünk, majd egy tálat helyezünk a forró víz fölé, a tálba rakjuk az öt tojássárgát, 2 evőkanál ecetes levet és folyamatosan kavargatjuk. Óvatosan, mint a majonézt ahogyan szokták készíteni, hozzácsurgatjuk a vajat, és folyamatosan szorgalmasan kavarjuk, amíg sűrű masszát kapunk. Amikor levesszük a gőz fölül, akkor is folyamatosan kavarjuk, hogy ne csapódjon ki a vaj. Addig kavarjuk, amíg kicsit kihűlt, kb. 3 percet. Ízlés szerint sózzuk, esetleg citromlével savanyítjuk.

A sikeres hollandi mártás titka az, hogy miután levesszük a gőzről a mártást, folyamatosan keverni kell, mert másképpen kicsapódik a vaj. Érdemes elkészíteni, igazi ünnepi íz, sült vagy főtt húsok mellé kiváló, de szendvicsekhez is kitűnően használható. A fürjtojásos töltelék hirtelen ötlet volt, nagyon mutatós és finom főétel illetve előétel lehet.


hollandimrtssal.jpg
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Lecsós fürjpörkölt 10 éve 9 hónapja #591

  • Marcsi1
  • ( Admin )
  • Marcsi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 197
  • Köszönetek száma: 2
  • Karma: 9
Hozzávalók:

2 nagyobb, vagy 3 közepes fej vöröshagyma
3-4 zöldpaprika
3-4 paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
törött paprika
egy kiskanál kömény

fejenként 1-2 negyedekre vágott fürj
egy szelet füstölt szalonna, vagy sonka
néhány dkg füstölt kolbász
vaj/olaj/zsír

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, majd a zsiradékon üvegesre pirítjuk és félre tesszük a tűzről.

Előkészítjük a többi hozzávalót, majd a kihűlt hagymához törött paprikát keverünk, azért fontos megvárni, hogy ne legyen forró, mert ha megpirul a törött paprika, akkor kesernyés lesz.

Ezután adjuk hozzá a többi alapanyagot a fokhagyma és a kömény kivételével, majd közepes lángon addig kevergessük, míg elegendő levet ereszt és adjuk hozzá a köményt és az apróra vágott fokhagymát is.

Amikor elkezd forrni, tegyük takarékra és fedő alatt főzzük tovább. Annál ízletesebb lesz a pörkölt, minél tovább tudjuk a saját levén főzni, amikor már lefőtte a levet, adjunk hozzá egy kis vizet. Inkább többször keveset, gyakran nézzük meg és keverjük meg.

Ízlés szerint a receptet vörösbor és csípős paprika hozzáadásával is elkészíthetjük.

Tésztával, nokedlivel és savanyúsággal fogyasszuk.

Jó étvágyat!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Húsételek 10 éve 9 hónapja #589

  • gawi1
  • ( Admin )
  • gawi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek száma: 1
  • Karma: 4
Párolt fürjek

4 db fürj
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
1 db húsleves kocka
3 dkg vaj
2 üveg gyöngyhagyma konzerv
vágott petrezselyem
rozmaring
őrölt bors


A szalonnát vékony szeletekre vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk. A megmosott fürjek belsejét beszórjuk rozmaringgal, külső részüket enyhén besózzuk és beburkoljuk a szalonnaszeletekkel. A vöröshagymát karikára vágjuk. A vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a vegyes zöldséget és tovább pirítjuk. Amikor leve elpárolgott, az egészet átöntjük egy tepsibe, rárakjuk a fürjeket és kevés vizet öntünk alá, melyben feloldjuk a húsleveskockát. Alufóliával lefedjük. és puhára pároljuk. Közben a vajon a gyöngyhagymát megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, zöldpetrezselyemmel díszítjük. Mikor a fürjek megpirultak, pihentetjük és félbevágjuk. A fürjeket előmelegített tálra rakjuk, rárakjuk a gyöngyhagymát, sült burgonyát adunk hozzá. Salátalevéllel és kakastaréjjal díszítjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: madarasz

Húsételek 10 éve 9 hónapja #584

  • gawi1
  • ( Admin )
  • gawi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek száma: 1
  • Karma: 4
A megkopasztott madárkákat minden esetben jól meg kell tisztítani a kis tolltokoktól, célszerű hideg vízzel jól lemosni, lecsöpögtetni-leszárítani, kívülről sóval-borssal bedörzsölni, a hasüregbe majoránnát vagy borókabogyót hinteni! Egy személyre általában két madarat számítsunk!
Utolsó szerkesztés: 10 éve 9 hónapja Beküldte gawi1.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Kereső


Login Form