Lazac Nicosia saláta
HOZZÁVALÓK:
150 g lazac
1 fürjtojás
1 fej lilahagyma
1 fej fehérhagyma
100 g zöldbab
100 g fekete olívabogyó
150 g kockára vágott burgonya
100 g cseresznyeparadicsom
fokhagyma
cukor vagy barnacukor
Chardonnay ecet
vörösbor
10 g angol mustár
ELKÉSZÍTÉSE:
Üvegesre pirítjuk a fehérhagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és megpirítjuk. Beletesszük a mustárt, a cukrot, ecetet, és csirke alaplével felöntjük. Kb. 15 percig főzzük, addig, amíg a burgonya megfő. Turmixoljuk és annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy dressing állaga legyen.
Apróra vágott lilahagymát üvegesre pirítunk, a barna cukrot hozzáadjuk és karamellizáljuk, felöntjuk vörösborral és lassú tűzön főzzük, míg lekvár állaga lesz. A zöldbabot forrásba lévő vízben megfőzzük.
Az olívabogyót sütőben alacsony hőmérsékleten kiszárítjuk, majd apróra vágjuk. A fürjtojást 2,25 másodpercig főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, tálaláskor pár másodpercig forró vízben fölmelegítjük.
A lazac bőrét levesszük, majd kockára vágjuk, előpirítjuk és tálalás előtt a sütőbe téve 3 percig sütjük.