Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Kiállítási és Versenyszabályzat

Kiállítási és Versenyszabályzat 11 éve 1 hónapja #308

  • madarasz
  • ( Admin )
  • madarasz profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 739
  • Köszönetek száma: 3
  • Karma: 5
Kiállítási- és Versenyszbályzat
Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyszétők Egyesület
Érvényes: 2013. április 29-től






















I. Kiállítás
1. Az Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Egyesülete (továbbiakban: Egyesület) minden évben megrendezi kiállítását, mely – ha a közgyűlés másként nem határoz - 3 napos rendezvény.
1.1.Első nap: délelőtt óvodás és iskolás csoportok szervezett, ingyenes látogatása, délután a kiállított madarak bírálata zajlik, amely technikai okokból a közönségnapokra is átkerülhet.
1.2. Második-harmadik nap: közönségnapok, ehhez kapcsolódóan közösségi és családi programok zajlanak.

II. Nevezhető fajok/fajták
1. Az Egyesület kiállítására nevezhető bármely ép tollazatú, egészséges díszmadár, kivéve a házi galambot és a házi baromfit.

III. Kiállítók

1. Az Egyesület tagjai részére, aki a tárgyévi tagdíjat rendezték, a kiállítással kapcsolatos közösségi munkát elvégezték, a kiállításra történő nevezés díjtalan
2. Az Egyesület azon tagjai részére, akik a tárgyévi tagdíjat még nem rendezték és/vagy a kiállítással kapcsolatos közösségi munkát nem végezték el, a nevezés kizárólag a tagdíj rendezése és/vagy a közösségi munka pénzbeli kiváltása után lehetséges
3. A kiállításon nevezési díj ellenében bármely magyarországi és külföldi madarász részt vehet, amennyiben a közgyűlés által meghatározott nevezési díjat, valamint a hatósági állatorvos által megkövetelt, érvényben lévő jogszabályoknak megfelelő állategészségügyi igazolást és az egyéb, jogszabály szerint szükséges dokumentumokat prezentálja.

IV. Nevezésekkel kapcsolatos irányelvek:

1. A kiállításra szánt madarak nevezhetők egyéniben, illetve kollekcióban.
2. Egy kiállító azonos kategóriában maximálisan 16 egyedet és/vagy 4 kollekciót nevezhet. Kategóriák: kanári, papagáj (nagy, közép), papagáj kistestű, egzóta, egyéb.
4. A kiállítás ideje alatt a verseny mellett tenyészszemle is zajlik. A tenyészszemlén azok a nevezett madarak vesznek részt, amelyek nem felelnek meg a versenyfeltételeknek, nem rendelkeznek a tenyésztő saját gyűrűjével, vagy nem a verseny korosztályba tartoznak, tulajdonosuk mégis szeretné tudni a madarak tenyészértékét.
5. A nevezők részére az Egyesület kalitokat, röpdéket biztosít, ugyanakkor lehetőség van a kiállítónak a saját eszközeiben kiállítani, ha azok megfelelnek a szabványoknak és állapotuk esztétikai szempontból elfogadható.
6. Elfogadásra kizárólag a nevezési határidőig beérkezett, vagy hitelt érdemlően igazolt határidőn belül postára adott nevezések kerülhetnek, a határidő után érkezett nevezéseket nem fogadja el az Egyesület.

V. A madarak berakodása és kiadása
1. A berakodást az Egyesület e feladatra kijelölt tagjai, illetve önkéntes diák segítők irányítják.
2. A kiállító köteles a nevezésben megjelölt fajú/fajtájú és színű egyedet kiállítani, amennyiben a nevezéstől eltérő egyedet hoz, az az egyed a versenyen nem, csak a tenyészszemlén vehet részt és a katalógusba sem kerül bele.
3. A kiállító köteles a berakodást felügyelők által kijelölt eszközbe/illetve helyre elhelyezni a madarát.
4. A kiállító köteles a madár ellátásáról gondoskodni, ezt kérés esetén az Egyesület átvállalja a kiállító kérésére az általa hozott eleséggel.
5. Madarat a kiállítás zárása előtt a kiállítási eszközből kivenni tilos, kivéve az Egyesület vezetőségének előzetes írásbeli engedélye alapján, illetve, ha a madár megbetegszik, megsérül, vagy állatorvosi segítségre van szüksége
6. A kiállított madarak szökése, eltűnése és elpusztulása esetén az Egyesület nem vállal felelősséget, kivéve, ha az esemény hitelt érdemlően bizonyíthatóan a rendezőség hibájából történt.
7. A madarak kiadása a legtávolabbról érkezők madaraival kezdődik.
8. A kiállító köteles egészségesen, tiszta tollazattal, tiszta gyűrűvel és lábbal berakni a madarait a kiállítási eszközökbe.

VI. A madarak bírálata
1. Az Egyesület a madarak bírálatára legalább magyarországi bírói engedéllyel rendelkező bírákat kér fel, de lehetőség szerint nemzetközileg elismert OMJ bírákat.
2. Bírálni csak COM- osztályokba besorolható fajú, fajtájú és színű madarat lehet.
3. A bírálat ideje alatt kiállító nem tartózkodhat a kiállító teremben, a bírók munkáját az Egyesület által biztosított felhordó és írnok segíti, a bíró segítőjének lehetőleg nem egyesületi tagot jelöl ki (önkéntes diák/felnőtt).
4. Felhordó és írnok kizárólag olyan személy lehet, akinek az adott kategóriában nincs nevezett madara.
5. A bírálat alatt a versenyre kiállított madarakon semmilyen jelző gyűrű nem lehet, ez a bírálatból történő kizárást vonja maga után, ez a csak tenyészszemlére nevezett madarakra nem vonatkozik.
6. Minden bírált madárról bírálati lap készül, ezeket a kiállítás zárásakor a kiállítóknak átadásra kerülnek

VII. Versenyre nevezett madarakkal kapcsolatos elvárások
1. A versenyre kizárólag zárt, tenyésztői gyűrűvel rendelkező madarat nevezhet a madár saját tenyésztője, a Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozó fajok olyan egyedei esetében, melyekre a természetvédelmi hatóság jóváhagyta a microchippel történő jelölést, az Egyesület is elfogadja a microchipes egyedi megjelölést. Ilyen egyedek esetében a chipezésre vonatkozó engedélyt a kiállító kérésre köteles a rendezőségnek bemutatni.
2. A versenyre kizárólag a versenykorosztályba tartozó egyedek nevezhetők
2.1. Énekes kanárik, színkanárik, alakkanárik esetében tárgyévi egyedek.
2.2. Egzóták, hullámos papagájok, törpepapagájok, fürjek, egzotikus galambok esetében 1-2 éves egyedek.
2.3. Közép- és nagypapagájok esetében korhatár nélkül.
3. A versenyből kizáró hibák mérlegelése a madarat értékelő bírók jogköre.

VIII. Tenyészszemlére nevezett madarak
1. A tenyészszemlére nevezett madarakkal kapcsolatosan nincsenek sem korosztályi, sem egyedi jelöléssel kapcsolatos kitételek, hiszen ezeknél a madaraknál a madár tenyészértékének, tenyészthetőségének vizsgálata a cél.
2. Tenyészszemlére nevezett madarak esetében az egyetlen kritérium a kifogástalan egészségi állapot.

IX. A kiállított madarak helyezése és díjazása
1. A versenyre nevezett madarak helyezéseinek sorrendjét a bírálatnál elért pontszámuk határozza meg
2. Pontszám azonosság esetén a bíráló dönti el a madarak végleges sorrendjét.
3. Amikor a bírók eldöntötték a madarak helyezését, a rendezőség ellenőrzi azoknak lábgyűrűjét, hogy sértetlen-e és eredeti
4. Helyezések
4.1. Egyesületünk a COM elvárásainak megfelelően a COM osztályok szerint akkor adja ki az I. helyezést, ha az adott osztályban van olyan madár, mely kiváló minősítést ért el (min. 90 pont). Az I. hely kiadására az adott osztályban nevezett madarak számától függetlenül

4.2. II-III. helyezés azokban az osztályokban adható ki, ahol a nevezett madarak létszáma eléri a 10 db-ot, és a II.-III. helyezett madár minimálisan nagyon jó minősítést (89 pont) szerzett.

4.3. Az osztályok helyezettjeinek díjazása: az egyes COM osztályokban elért helyezett madarak tenyésztői oklevelet, kokárdát és érmet, vagy serleget kapnak, az egyesület költségvetésének függvényében.

4.4. Tenyésztői díj azon kategóriákban adható ki, ahol egy-egy tenyésztőnek több kiváló minősítésű madara is szerepelt, amennyiben ilyen tenyésztő nincs az adott kategóriában, ez a díj sem kerül kiadásra. Tenyésztői díj kategóriák: kanári, egzóta, papagáj, egyéb. A tenyésztői díj kiadására oklevél, kokárda és serleg formájában történik.

5. Különdíjak
5.1. Különdíj adható azon tenyésztőknek, akik madara a kategóriájában nem ért el helyezést, de kiváló minősítést kapott
5.2. Különdíjban részesíthető az a tenyésztő, akinek a madara a tenyészszemlében kiváló minősítést ért el
5.3. Különdíj adható bármely bírói javaslatra.

6. Emléklapot minden kiállításon részt vevő tenyésztő kap.

7. A kiállítás legszebb madarának járó közönségdíjat annak a madárnak a tulajdonosa kapja, amelyikre a látogatók közül a legtöbben adták le szavazatukat. A díj kiadása oklevél, kokárda és serleg formájában történik.

8. Életmű díjban részesíthető az a tenyésztő, akit szakmai és egyesületi munkája érdemessé teszi rá, hogy megemlékezzünk róla. Ez a díj valamely tag halálakor poszthumusz is kiadható a hozzátartozók részére.

X. A helyezések, díjak visszavonása és a versenyből történő utólagos kizárás
1. A versenyből kizárással büntetendő és helyezése visszavonandó annak a tenyésztőnek, aki a kiállítás zárása előtt, előzetes írásos engedély nélkül kiveszi a kiállítási eszközből a madarát.
2. A versenyből kizárással és a helyezés visszavonásával büntetendő az a kiállító, aki madarán, vagy annak kiállítási eszközén annak megkülönböztetésére alkalmas jelet hagy, különös tekintettel a jelzőgyűrűre, névtáblára, névjegyre.
3. Visszavonható a helyezés, ha valamely kategóriában óvás érkezik és az óvásnak a Vezetőség helyt ad.

XI. Óvás
1. Óvásra a kiállítás helyezései kitűzésének napján 12 óráig van lehetőség, ezt írásban kell benyújtani a az Egyesület Vezetőségének címezve. A határidő leteltét követően egy órán belül óvás esetén a Vezetőség összeül és elbírálja az óvás jogosságát.
2. Óvási díj 5000 Ft.

XII. Önkéntes munkát végző diákok
A kiállítás lebonyolításában önkéntes munkát végző diákok vehetnek részt. A diákok a rendezvény ideje alatt névvel ellátott egyesületi kitűzőt kötelesek viselni és a vállalt feladatot végezni, illetve abban a helyiségben tartózkodni, ahová be vannak osztva.
Az egyesület tagjai kötelesek a gyerekekre odafigyelni, munkájukat segíteni és koordinálni.
A kiállítás előkészítésében, a rendezvény ideje alatt, illetve a lebontásában részt vevő fiatalok emléklapot kapnak, valamint igazolást az elvégzett munkáról.
Az iskolákkal történő kapcsolattartás, a gyerekek munkaóráinak nyilvántartása és igazolása a mindenkori gazdasági titkár feladata.
A diákok bevonása nem jelenti az egyesületi tagok munkavégzés alóli mentesítését.

XIII. Egyéb rendelkezések
1. A kiállításon, illetve annak előkészítésén minden egyesületi tagnak minimum 12 óra közösségi munkát kell végezni, melyből 3 órát a kiállítás építésén, illetve minimálisan 4 órát a kiállítás nyitva tartási ideje alatt kell teljesíteni. A közösségi munkát jelenléti íven kell vezetni és az elnökkel érvényesíttetni. A minimális munka el nem végzése óránként 500 Ft-tal büntetendő.
2. Az egyesületi tagoknak kötelességük a rendezvény népszerűsítésében, a nevezési lapok továbbításában részt venni.
3. Az egyesületi tagoknak a kiállítás ideje alatt névre szóló, „rendező” feliratú kitűzőt kell viselni.
4. A kiállítóknak a kiállítás ideje alatt névre szóló, „kiállító” feliratú kitűzőt kell viselnie.
5. Az egyesületi tagok kötelesek a tőlük elvárható maximális udvariassággal és hozzáértéssel minden kérdésre válaszolni a látogatók részéről, illetve mindent megtenni annak érdekében, hogy azok minél jobban érezzék magukat és minél emlékezetesebb legyen számukra az esemény.
6. Az Egyesület tagjaira, mint rendezőkre sokkal nagyobb felelősség hárul, mint a külső kiállítókra, ezért igyekezzenek minél több dologra odafigyelni, különös tekintettel a következőkre:
6.1. A kiállított madarak előtt folyamatosan legyen táplálék és víz (ennek hiányában a kiállítást azonnal jogosult bezárni az illetékes hatóság)
6.2. A röpdék, kalitok rendesen be legyenek zárva
6.3. Ne legyen beteg, vagy elhullott madár a kiállító térben
6.4. A látogatók ne ijesztgessék a madarakat, nem menjenek túl közel hozzájuk, ne tudják kinyitni a röpdét, vagy a kalitot, ne legyen módjuk idegen anyagot adni a madaraknak
6.5. A kiállító termek mindig rendezett benyomást keltsenek.
6.6. A rendezvényen közösségi szolgálatot teljesítő diákok mellett minden kiállítási helyszínen felnőttnek is tartózkodni kell.

XIV. A kiállítás záró ünnepsége
1. A kiállítás eredményeinek, illetve a kapcsolódó programok nyerteseinek kihirdetésére és az ünnepélyes díjkiosztóra a kiállítás utolsó napjának délutánján kerül sor, egy órával a zárás előtt.







Bóka József
elnök
admin
Utolsó szerkesztés: 9 éve 9 hónapja Beküldte Marcsi1.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Kereső


Login Form